Justiţie şi fotbal
Fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, este urmărit penal, alături de oameni de afaceri, pentru evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani.
Mihai Pelin, 08.04.2014, 13:04
Un nou scandal de corupţie zguduie lumea fotbalului românesc. Fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, este acuzat, alături de alţi oameni de afaceri, de evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani, într-un dosar privind atribuirea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal.
Procurorii spun că patrimoniul LPF a fost prejudiciat cu trei milioane de euro în perioada 2011 – 2013, prin crearea unui circuit fictiv de intermediere a vânzării unor pachete din drepturile de televizare a meciurilor din Liga 1, în condiţiile în care contractele ar fi fost atribuite prin negociere directă între Ligă şi societatea câştigătoare. Fostul preşedinte al LPF spune că deţine acte care îi dovedesc nevinovăţia.
Dumitru Dragomir: “Eu am documente. Reţineţi ce vă spun, sunt acoperit de hârtii. Anchetatorii au luat în saci actele de vânzare-cumpărare ale caselor pe care le-am vândut si ale blocurilor pe care mi le-am cumpărat. Este normal. S-a făcut o anchetă, fiecare parchet îşi face treaba..Staţi să vedeţi dacă Mitică Dragomir are vreo vină.”
Surse judiciare susţin faptul că, dacă va fi găsit vinovat de toate cele trei capete de acuzare, fostul şef al LPF, supranumit “don Corleone” la fel ca celebrul şef mafiot din filmele lui Francis Ford Copolla, va primi o pedeapsă de 16 ani. Personaj controversat, intens mediatizat, Dragomir a intrat în fotbal în 1977 ca preşedinte al unui club de fotbal. Între 1987 şi 1989, se află la conducerea clubului de fotbal al Securităţii comuniste, Victoria Bucureşti, funcţie care îi atrage, în 1990, şi cea de-a doua condamnare la închisoare, pentru abuz în serviciu, după ce în 1976 primise o pedeapsă similară pentru practicarea ilegală a jocurilor de noroc.
Bine înfipt în sistem, “don Corleone” se regăseşte în conducerea LPF încă de la înfiinţare, fiind vicepreşedinte, între 1992 şi 1996, an în care devine preşedintele Ligii. După 17 ani de conducere, Dragomir pierde alegerile din 2013 pentru preşedinţia Ligii în faţa fostului internaţional Gino Iorgulescu. Potrivit presei, el are în prezent o avere estimată la peste 25 de milioane de euro, strânsă în special din afaceri imobiliare.
Fotbalul românesc intrase, anterior cazului Dragomir, într-o perioadă de turbulenţe şi de coliziuni dureroase cu justiţia. În urmă cu o lună, impresari celebri, foşti conducatori de cluburi si finantatori au fost condamnaţi la ani grei de puşcărie în dosarul transferurilor unor fotbalişti români în străinatate, în urmă cu zece ani. Ei au fost acuzaţi de înşelăciune, spălare de bani şi evaziune fiscală, prejudiciul adus statului român fiind de 1,5 milioane de dolari şi de peste 10 milioane de dolari în cazul a patru cluburi de fotbal.