Fonduri europene pentru cercetătorii români
Valoarea cercetării româneşti este recunoscută în întreaga lume. In ultimii ani invenţiile şi inventatorii români au caştigat zeci de premii şi medalii la concursurile internaţionale.
România Internațional, 04.04.2014, 12:36
Mai multe universităţi româneşti şi 5.600 de cercetători vor beneficia de contracte de finanţare din fonduri europene, în valoare de 300 de milioane de euro.
La guvern au fost semnate, joi, contractele cu beneficiarii proiectelor „Sprijin pentru doctoranzi şi cercetători postdoctorat” şi „Bursa Tânărului Cercetător”. Au mai fost semnate contractele cu beneficiarii proiectelor de cercetare finanţate din Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, care presupun dezvoltarea infrastructurii de Cercetare – Dezvoltare precum şi crearea de noi infrastructuri, constând în laboratoare şi centre de cercetare. Este vorba despre 35 de proiecte cu o durată de 18 luni. Vor fi sprijiniţi peste 3.700 de doctoranzi şi peste 1.900 de cercetători postdoctoranzi. Cuantumul lunar al bursei care va fi acordată unui doctorand va fi de 1.800 de lei (circa 400 de euro), iar celor care fac cercetări post-doctorat le va reveni suma de 3.700 de lei (circa 820 de euro).
Tot cu bani europeni vor fi amenajate laboratoare şi centre de cercetare. Premierul Victor Ponta a declarat că alocarea fondurilor europene pentru cercetare şi pentru sprijinirea activităţii tinerilor doctoranzi şi post doctoranzi reprezintă cea mai bună investiţie pentru viitor.
Tot joi 14 olimpici premiaţi la concursuri internaţionale au semnat contractul de finanţare pentru „Bursa tânărului cercetător”, al cărei cuantum total este de 15 mii de euro, acordat pentru o perioada de 24 de luni. Ionuţ Budişteanu, student la matematică, fost olimpic la informatică şi inventator, câştigator în 2013 al unui mare premiu la concursul Intel din SUA, spune că astfel de programe îi încurajează pe tineri să studieze cu seriozitate. Ionuţ Budişteanu: Această bursă, „Bursa tânărului cercetător”, încearcă să încurajeze studenţii să înveţe, să se ocupe de şcoală, de universitate, de educaţie şi nu să mai împartă pliante pe la gura de metrou sau să vândă pe la terasă. Este un pas foarte important, este o iniţiativă şi sper că se vor vedea rezultatele”.
Potrivit ministrului delegat pentru Învătământ Superior, Cercetare Ştiintifică si Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, cercetarea românească nu a beneficiat de atenţia corectă şi echilibrată pe care o merită, dar contractele semnate acum încurajează acest domeniu. Zilele trecute, Costoiu a anunţat, la o întâlnire cu membrii Comitetului Director al Consiliului Investitorilor Străini, că guvernul de la Bucureşti va încuraja întreprinderile să se apropie de cercetare prin finanţarea directă a activităţilor acestora. El a mai spus că, provocarea majoră pentru România în viitorul apropiat este să stimuleze inovarea în sectorul privat, să sprijine dezvoltarea resurselor umane, cu orientare spre cercetare – dezvoltare pentru sectoarele cu potenţial de creştere.