Avatarurile candidaturii europarlamentare
Biroul Electoral Central din România a început să trieze candidaturile la alegerile de luna viitoare pentru Parlamentul European. Dacă partidele mari n-au avut emoţii, pe lista scurtă a candidaţilor exmatriculaţi apar nume dintre cele mai pitoreşti.
Bogdan Matei, 03.04.2014, 12:05
Sita a început, deja, să cearnă aspiranţii din România la un fotoliu de europarlamentar. Procedural, până să fie prezentate electoratului, care va merge la urne pe 25 mai, listele de partid şi candidaturile independente trebuie validate de Biroul Electoral Central.
Miercuri, BEC a anunţat că au fost admise listele tuturor partidelor parlamentare, cele care, de altfel îşi vor adjudeca, potrivit sondajelor, grosul mandatelor de la Bruxelles. Se vor alinia, astfel, la start formaţiunile politice româneşti afiliate marilor familii ideologice continentale.
Alianţa de stânga PSD-PC-UNPR (la co-guvernare) concurează pentru socialiştii europeni, partenera din Executiv a acesteia, UDMR, precum şi, din opoziţie, PDL – pentru Partidul Popular European, iar PNL – pentru alianţa liberalilor.
Din afara Parlamentului de la Bucureşti, PNŢCD (primul partid românesc admis în PPE) sau, neafiliate, PP-DD (populist, parlamentar), Mişcarea Populară şi Forţa Civică (extra-parlamentare, pro-prezidenţiale) sunt alte formaţiuni ale căror liste de candidaţi au fost admise de BEC.
Dintre independenţi, cel mai sonor nume validat e al fostei campioane mondiale la gimnastică sportivă, Corina Ungureanu.
Spectaculos, însă, a fost anunţul BEC privind candidaturile respinse. Cu un uriaş talent comic şi specializat, de zeci de ani, pentru rolurile de băiat bun” ale cinematografiei româneşti, Mircea Diaconu e unul dintre cei mai iubiţi actori din ţară. Palmaresul său administrativ şi politic nu-i, însă, pe măsură. Rolurile de director de teatru, senator liberal şi ministru al Culturii nu i s-au prea potrivit. După ce şi-a anunţat intenţia de a candida, Agenţia Naţională de Integritate a trimis o scrisoare la BEC, în care susţinea că această candidatură trebuie respinsă. Fiindcă, explică ANI, există o decizie definitivă a justiţiei, potrivit căreia Diaconu nu poate să candideze la nicio funcţie eligibilă până în 2015, după ce, acum doi ani, şi-a pierdut mandatul de senator pentru că se afla în stare de incompatibilitate. Eliminat de PNL din oferta candidaţilor de partid, de teamă ca prezenţa lui să nu invalideze întreaga listă liberală, Diaconu pare să fi eşuat şi pe cont propriu.
Tragi-comice au fost şi avatarurile candidaturilor în numele PRM (naţionalist-populist, extraparlamentar). Azi inamici juraţi, fondatorul partidului, actualul eurodeputat Corneliu Vadim Tudor, şi fosta sa mână dreaptă, Gheorghe Funar, primar al Clujului în anii 90, au depus, sub acelaşi antet peremist, liste concurente. BEC le-a respins pe amândouă.
Legal, deciziile de respingere a listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente pot să fi contestate în instanţă, întâi la Tribunalul Bucureşti şi apoi, dacă e necesar, la Curtea de Apel. Candidaturile pentru alegerile europarlamentare rămân definitive pe 16 aprilie.