Relaţiile Bucureşti – Chişinău
Chişinăul a fost luni gazda unei reuniuni importante – a Comisiei interguvernamentale România - Republica Moldova pentru integrare europeană.
Corina Cristea, 01.04.2014, 12:11
A doua reuniune a Comisiei interguvernamentale România – Republica Moldova (ex-sovietică, majoritar românofonă) pentru integrare europeană, desfăşurată la începutul acestei săptămâni la Chişinău, a fost una oportună, consistentă şi cu rezultate pragmatice. Este aprecierea comună a co-preşedinţilor Comisiei interguvernamentale, miniştrii de externe ai României, Titus Corlăţean, respectiv Republicii Moldova, Natalia Gherman.
Mai multe acorduri şi protocoale de colaborare bilaterală au fost semnate, iar şefii celor două diplomaţii spun că acestea sprijină concret reformele necesare parcursului european al Chişinăului, care are nevoie de expertiza specialiştilor români. Documentele vizează afacerile interne, justiţia, lupta împotriva corupţiei, drepturile omului şi armonizarea legislaţiei la normele Uniunii Europene.
Un alt important acord interguvernamental se referă la retransmiterea programelor publice de media. În legătură cu acesta, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a precizat: Am semnat un acord interguvernamental important privind colaborarea în domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici prin cablu. Este o bază legislativă de ambele părţi pentru că şi noi suntem interesaţi în România să preluăm pe cablu, de exemplu, programele publice TV Moldova, aşa cum TVR are acces din nou în Republica Moldova.”
Şi, pentru că siguranţa alimentară e un domeniu extrem de important pentru fiecare societate europeană, spune Titus Corlăţean, a fost semnat şi un protocol de cooperare instituţională în domeniul sanitar, veterinar şi al siguranţei alimentelor. Autorităţile moldovene au mulţumit, pe de altă parte, pentru asistenţa materială şi logistică consistentă acordată de autorităţile de la Bucureşti în procesul de integrare europeană a Chişinăului.
În timpul discuţiilor cu oficiali de la Chişinău, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a exprimat susţinerea României pentru integritatea, suveranitatea şi unitatea teritorială ale Republicii Moldova, apreciind că evoluţia situaţiei din Crimeea prezintă un pericol pentru securitatea din această regiune a Europei. Autorităţile anticonstituţionale din Transnistria separatistă întreprind deliberat acţiuni provocatoare cu scopul de a bloca parcursul european al Republicii Moldova, spune, pe de altă parte, preşedintele moldovean, Nicolae Timofti, cu care şeful diplomaţiei române a avut convorbiri.
În opinia sa, diferendul transnistrean poate fi soluţionat doar pe cale paşnică, respectând suveranitatea şi integritatea teritorială ale ţării, iar legea cu privire la statutul special al regiunii în cadrul Republicii Moldova oferă populaţiei din stânga Nistrului un nivel garantat de autoguvernare în diferite domenii ale vieţii publice.