Comisia de la Veneţia şi modificarea Constituţiei României
Pentru clasa politică românească, revizuirea Constituţiei, alături de regionalizare, este considerată o urgenţă absolută. Asupra proiectului de modificare a Legii Fundamentale s-a pronunţat şi Comisia de la Veneţia, organ consultativ al Consiliului Europe
Florentin Căpitănescu, 26.03.2014, 12:25
Nu în puţine rânduri, actuala Constituţie a României şi-a arătat slăbiciunile, în special în faţa abililor politicieni, cei care, în funcţie de propriile agende, îi forţeaza limitele după bunul plac. Actuala formă a Legii Fundamentale, intrată în uz după revizuirea din 2003, păstrează multe dintre prevederile versiunii originale, din 1991, când autorităţile post-comuniste puneau primele cărămizi la construcţia numită România democratică, acum, membră a UE si NATO. Tocmai de aceea, opinia publică, per ansamblu, susţine ideea unui upgrade consistent adus Constituţiei, cea care nu a mai ţinut pasul cu evoluţia societăţii româneşti.
Proiectul de modificare, propus de o comisie parlamentară special creată, a ajuns şi pe masa Comisiei de la Veneţia, a cărei implicare este menită să ofere garanţia că schimbările aduse Legii Fundamentale vor respecta dreptul şi practicile internaţionale în materie. Comisia şi-a dat girul asupra documentului, însă a apreciat că este loc de mai bine, chiar şi la capitole considerate sensibile. Între altele, Comisia consideră că sunt neclare formulările legate de forma de guvernământ şi cele prin care sunt consfinţite competenţele preşedintelui şi premierului. De asemenea, Comisia recomandă limitarea cadrului procedural în cazul ordonanţelor de urgenţă şi imbunătăţirea bazei legale a Consiliului Superior al Magistraturii, astfel încât acesta să-şi poată îndeplini misiunea de garant al independenţei magistraţilor.
Detalii despre traseul viitor al proiectului dă vicepreşedintele Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei, Ioan Chelaru (PSD, la guvernare): Poziţia Comisiei, poziţia Curţii Constituţionale, poziţia Consiliului legislativ şi poziţia Comisiei de la Veneţia, chintensenţa acestora trebuie să ne scoată un text agreat de toate aceste instituţii fundamentale. Cred că într-o lună vom relua lucrările comisiei şi eu cred că putem discuta eventuala aprobare în Parlament la începutul anului 2015 şi un referendum spre final, în toamna anului 2015”.
Opoziţia, prin secretarul executiv al PDL, Radu Carp, insistă pe ceea ce numeşte amatorismul autorilor proiectului: Este cea mai gravă acuzaţie la adresa proiectului de revizuire, care vine din partea unui organism independent. PDL pune întrebarea de ce a mai fost nevoie de tot acest efort, pentru ca, în cele din urmă, să constatăm că membrii comisiei (de la Veneţia, n.red.) şi partidele aflate la guvernare fac confuzii elementare între regimul parlamentar şi cel semiprezidenţial”.
Analiştii apreciază că modificarea Constituţiei va trece, totuşi, în plan secund, în condiţiile în care actorii politici par mai preocupaţi să-şi ascută armele, în aşteptarea bătăliilor electorale din acest an.