Produsele bio şi agricultura europeană
Comisia Europeană propune un regulament nou pentru producţia ecologică şi un plan de acţiune pentru susţinerea acesteia.
Corina Cristea, 26.03.2014, 12:20
Comisia Europeană propune un nou regulament privind producţia ecologică şi etichetarea produselor bio, iniţiativă despre care afirmă că reflectă preocupările consumatorilor şi ale producătorilor şi vizează soluţionarea problemelor sistemului actual. Propunerea a fost prezentată de comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
Consumatorii vor avea garanţii mai solide privind alimentele ecologice produse şi vândute în UE, iar fermierii, producătorii şi comercianţii cu amănuntul vor avea acces la o piaţă mai extinsă atât în Uniune, cât şi în afara ei.
Piaţa produselor ecologice a UE a crescut de patru ori în ultimii 10 ani, iar normele trebuie actualizate şi adaptate astfel încât sectorul să se poată dezvolta în continuare şi să poată răspunde provocărilor viitoare. Comisia propune consolidarea şi armonizarea normelor în UE şi pentru produsele importate, pentru că există prea multe derogări, spune comisarul Dacian Cioloş.
O altă idee este facilitarea trecerii micilor fermieri la agricultura ecologică prin eliberarea de certificate de grup, mult mai ieftine decât cele individuale. Nu în ultimul rând, controalele ar urma să fie consolidate prin efectuarea lor în funcţie de riscuri, adică în special la partea de distribuţie şi vânzare.
Dacian Cioloş: Am venit cu nişte precizări mai clare privind controlul pe filiera produselor bio, pentru că s-a constatat în ultima perioadă că apar tentative de fraude destul de multe dat fiind faptul că sectorul se dezvoltă în mod exponenţial în ultimii ani şi, în mod clar, cererea de produse bio e mai mare decât oferta, şi atunci tendinţa de a compensa această diferenţă era de multe ori prin fraudă.”
Comisia Europeană a aprobat, de asemenea, un Plan de acţiune privind viitorul producţiei ecologice în Europa. Planul prevede o mai bună informare a fermierilor în privinţa iniţiativelor de politică ale UE din domeniul dezvoltării rurale şi din cel al agriculturii ecologice, precum şi consolidarea legăturilor dintre proiectele de cercetare şi inovare şi producţia ecologică din UE şi încurajarea consumului de alimente ecologice, de exemplu în şcoli.
În ceea ce priveşte evoluţia la capitolul producţie bio, comisarul european a precizat într-o conferinţă de presă la Bruxelles că: Şi România a evoluat foarte mult în ultimii ani. Din 2008/2009 am ajuns de la trei mii şi ceva de operatori la 15.000, deci avem o multiplicare de cinci ori a numărului de operatori. La fel, suprafeţele cultivate în bio au crescut de patru ori, deci există clar un răspuns al agricultorilor din România la cererea mare de produse bio.”
Producţia bio este un sector în plină dezvoltare în UE, cu o piaţă de peste 20 de miliarde de euro anual.