Dialog româno-ucrainean
Sprijin deplin pentru suveranitatea, integritatea şi aspiraţiile europene ale Ucrainei vecine – acesta e mesajul vizitei pe care-a făcut-o, luni, la Kiev, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean.
Bogdan Matei, 11.03.2014, 12:17
Teritorial şi demografic, Ucraina este cel mai mare dintre vecinii României. Strategic, e, spun specialiştii, cel mai important, fiindcă sutele de kilometri ai frontierei comune despart nu doar două ţări, ci şi spaţiul NATO şi UE, din care face parte România, de universul ex-sovietic, din care noua putere pro-occidentală de la Kiev încearcă să evadeze. De aceea, Bucureştiul a monitorizat cu maximă atenţie evoluţiile din ultimele luni de la Kiev, de la protestele care au condus la căderea fostului preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici la invazia trupelor ruseşti în Crimeea.
Luni, întâmpinându-l pe omologul său român, Titus Corlăţean, la Kiev, ministrul ucrainean de Externe, Andri Deşciţa, i-a mulţumit pentru sprijinul Bucurestiului faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Ei au semnat un acord privind creşterea măsurilor de încredere şi securitate între cele două ţări. Corlăţean a mai fost primit de preşedintele interimar, Olexandr Turcinov, şi de premierul Arseni Iaţeniuk.
Şeful diplomaţiei române i-a declarat trimisului nostru la Kiev că mesajul pe care a dorit să-l transmită este că România susţine deplin aspiraţiile europene ale Ucrainei: “Ucraina are nevoie de spirjinul ferm, coordonat, al comunităţii internaţionale democratice, al familiei europene şi euroatlantice, deci şi de sprijinul României, pentru ceea ce înseamnă integritatea teritorială, suveranitatea, indepedenţa, dar şi pentru dreptul legitim suveran de a-şi decide viitorul european. Sperăm ca, printr-un proces politic intern, firesc, democratic, lucrurile să se aşeze, să putem să acţionăm rapid pentru aprofundarea unei cooperări bilaterale, care include importante elemente economice în domeniul securităţii energetice, infrastructurii investiţiilor.”
Corlăţean a anunţat şi repatrierea unora dintre cetăţenii ucraineni spitalizaţi la Bucureşti după ce au fost răniţi în luptele de stradă de luna trecută de la Kiev. El a mai afirmat că sprijinul României pentru Ucraina s-a exprimat şi prin participarea a doi observatori în misiunea OSCE din Crimeea. Pe agenda discuţiilor dintre Corlăţean si Deşciţa a fost inclusă şi situatia comunităţii româneşti din Ucraina, care numără peste 400 de mii de persoane.
Punctul de vedere al Bucureştiului e clar: “Noi aşteptăm, ca, în baza expertizei europene, a Consiliului Europei, dar în primul rând cu consultarea minorităţilor naţionale din Ucraina, deci inclusiv a reprezentanţilor minorităţii române, să fie adoptată în perioada următoare o legislaţie de tip european.” De respectarea drepturilor minorităţilor, a subliniat ministrul român, depind, finalmente, si stabilitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.