Opinia publică despre UE
69 la sută dintre români cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie greşită, însă doar 28 la sută cred acelaşi lucru despre UE, în ceea ce priveşte situaţia economică şi socială, potrivit unui Eurobarometru dat publicităţii marţi.
Corina Cristea, 26.02.2014, 11:43
Ce au în comun românii, danezii, suedezii şi finlandezii? Împreună constituie grupul celor mai optimişti europeni. Cel puţin aşa reiese din datele centralizate de cel mai recent eurobarometru, realizat în toamna anului trecut. La polul opus, cele mai pesimiste sunt ţările nemulţumite de măsurile luate la nivel european – Grecia, Italia şi Portugalia.
Despre datele din eurobarometru, raportorul naţional Daniela Ionescu: 49% dintre români sunt foarte mulţumiţi şi mulţumiţi de modul în care democraţia funcţionează în UE, am putea corela acest aspect şi cu cele patru libertăţi de circulaţie, a oamenilor, bunurilor, serviciilor şi capitalului. Despre aceste libertăţi de circulaţie, 67% dintre români doresc să afle şi mai multe lucruri, în mod particular despre traiul şi posibilităţile de a lucra într-o altă ţară. Aici, 29% dintre români doresc să cunoască mai multe detalii.”
Viitorul Uniunii Europene este privit cu optimism de către 63% dintre români – 11% dintre aceştia declarându-se chiar foarte optimişti -, iar unul din patru crede că este destul de bine informat cu privire la problemele europene.
Pe de altă parte, 43% au declarat că au o imagine pozitivă despre UE, care pentru români înseamnă înainte de toate democraţie (37%), pace (32%) şi prosperitate economică (25%). În strânsă legătură cu modul în care românii se raportează la economia şi cultura Europei, respectiv susţinerea pentru măsurile adoptate şi nivelul de cunoaştere a mecanismelor europene, sentimentul de apartenenţă comunitară este împărtăşit de 56% dintre români, nivel pe care îl regăsim şi în cazul cetăţenilor britanici.
Ţările cu cele mai ridicate procente în ceea ce priveşte sentimentul de apartenenţă la cetăţenia europeană sunt Luxemburg (85%), Malta (74%) şi Finlanda (73%).
Documentul mai relevă că românii au mai multă încredere în instituţiile europene decât în cele naţionale. Aproape jumătate dintre români cred că UE se îndreaptă în direcţia corectă pentru a ieşi din criză şi pentru a face faţă noilor provocări, 86% susţin creşterea economică, în timp ce 27% se pronunţă pentru o evoluţie economică a UE prin îmbunătăţirea nivelului de trai al tuturor cetăţenilor comunitari.
Redresarea economică a UE va depăşi previziunile, atât la nivelul zonei euro, cât şi pe ansamblul uniunii, în acest an, dar şi în 2015, arată, pe de altă parte, rezultatele primelor două luni ale anului, prezentate de Bruxelles.
Comisia Europeană a îmbunătăţit şi previziunile privind creşterea economică a României şi apreciază că motoarele creşterii ar urma să fie asigurate în viitor de cererea internă şi nu de exporturi, ca în 2013.