Finanţe şi asigurări
Astra Asigurări, cea mai mare societate de profil din ţară, a fost pusă, luni, sub administrare specială.
Roxana Vasile, 19.02.2014, 12:40
Seism pe piaţa românească a asigurărilor! Astra, cea mai mare societate de profil din ţară, a fost pusă, luni, sub administrare specială. Măsura a fost decisă de către Autoritatea de Supraveghere Financiară după ce, în urma unui control, au fost depistate nereguli.
Într-o ţară în care, de pildă, riscul seismic este mare, dacă s-ar produce un cutremur puternic, cei care şi-au făcut asigurare pentru casă la Astra nu ar primi despăgubiri corespunzătoare, întrucît compania a subestimat daunele, constituindu-şi – se pare – şi rezerve obligatorii cu 40% mai mici decât era necesar. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât Astra are 3 milioane de clienţi, din care peste 2 milioane au încheiate poliţe de asigurare a locuinţei.
Pentru redresarea financiară a societăţii, care va avea nevoie de un aport de capital semnificativ, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis, prin urmare, să o plaseze în administrare specială. Pe această perioadă, Astra nu va putea, între altele, să investească în valori mobiliare sau imobiliare. Va fi, totodată, accelerată procedura de recuperare a împrumuturilor acordate în interiorul grupului – evaluate la 110 milioane lei (circa 2,5 milioane euro) – şi interzicerea de acordare a unora noi.
Preşedintele Autorităţii, Dan Radu Ruşanu, a ţinut să îi liniştească pe asiguraţi, precizând că aceştia nu vor avea de suferit: Toate poliţele de asigurare emise de Societatea de Asigurări Astra rămân valabile de la momentul emiterii până la momentul expirării lor. Societatea Astra va fi obligată să onoreze din propriile disponibilităţi financiare existente sau rezultate din administrarea specială toate solicitările care decurg din poliţele de asigurare.
Omul de afaceri Dan Adamescu, care controlează Astra, a calificat măsura Autorităţii de Supraveghere Financiară de a institui administrarea specială a companiei de asigurări drept o „lovitură în stil mafiot”. Nu cred că a mai existat în analele industriei asigurărilor aşa ceva”, a punctat Dan Adamescu, care a precizat că va cere în justiţie anularea deciziei.
Sunt voci care pun o astfel de hotărâre pe seama intenţiei de acoperire a unui alt scandal, legat de salariile mari de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Preşedintele Dan Radu Ruşanu a ţinut să precizeze că va propune scăderea lor la jumătate. Cu alte cuvinte, dacă în 2012, preşedintele Autorităţii avea un salariu lunar de 14 mii de euro (faţă de circa 350 de euro, cât este unul mediu net pe economie), pentru 2014, acesta ar putea să scadă la 7 mii de euro.
Mai mult, recent, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare a solicitat efectuarea unei anchete parlamentare asupra politicii de resurse umane din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, în urma unor informaţii apărute în presă potrivit cărora un număr important de angajaţi ai acesteia ar fi rude apropiate ale politicienilor de rang înalt din România.