Despre libera circulaţie în UE
Ridicarea restricţiilor pentru români şi bulgari pe piaţa britanică a muncii continuă să agite spiritele pe insulă. Iar lipsa de temei a spaimelor legate de o pretinsă invazie a făcut, miercuri, obiectul unei noi dezbateri în Parlamentul European.
Bogdan Matei, 13.02.2014, 11:49
Cifrele sunt implacabile. Rata de angajare a cetăţenilor din statele Uniunii Europene stabiliţi în Marea Britanie este de 77%, în rândul britanicilor e de 72%, iar a cetăţenilor proveniţi din ţările terţe se ridică la doar 60 de procente. Statistica, făcută publică de comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, ar putea tranşa dezbaterea asupra pretinselor riscuri pe care le implică prezenţa în Anglia a cetăţenilor europeni şi ar putea demonta tot discursul panicard al politicienilor şi presei de scandal de pe insulă. După polonezi, în deceniul trecut, ţinta predilectă a discursului populist şi xenofob au devenit românii şi bulgarii.
Departe de a fi invadat Marea Britanie sau alte state occidentale prospere, odată cu ridicarea, la 1 ianuarie, a restricţiilor de pe piaţa muncii, aceştia sunt, amintea comisarul european, contributori neţi în ţările în care se duc să muncească. În plus, a subliniat d-na Reding, într-o dezbatere găzduită, miercuri, de Parlamentul European: Nu trebuie să uităm că libertatea de mişcare este un drept al tuturor cetăţenilor. Este o consecinţă directă a faptului că ţara lor este membră a UE, iar noi, politicienii, avem responsabilităţi aici, nu doar să subliniem că avem valori în Europa, pe baza cărora am construit şi ne-am dezvoltat, ci avem şi responsabilitatea de a lupta împotriva abuzurilor, de a ajuta acolo unde apar probleme şi de a contracara percepţiile publice, care nu sunt bazate pe realităţi economice.”
Principala problemă din punctul vedere al integrării, a mai spus d-na Reding, o reprezintă, de fapt, populaţia romă. Şi aceasta, a subliniat comisarul, e o problemă care nu priveşte doar România şi Bulgaria, ci toate statele europene, în care trăiesc, în total, circa 12 milioane de romi.
Politolog de profesie şi europarlamentar român, Cristian Preda este unul dintre organizatorii dezbaterii din Legislativul comunitar. El deplânge faptul că, la Londra, discursul intolerant e uneori preluat, din considerente electorale, şi de politicieni prezumptiv respectabili. Cristian Preda: Există un partid anti-european care foloseşte orice temă pentru a-şi construi identitatea, e vorba de UKIP (Partidul Independenţei Marii Britanii – n. red.), şi, din păcate, partide mai serioase decât UKIP şi care sunt partidele establishment-ului încearcă să vâneze pe acest teritoriu al intoleranţei, şi vorbitorii care au intervenit, experţii, alte voci politice au spus-o foarte clar.”
Profesorul Preda mai crede că tema pretinsului pericol reprezentat de români şi bulgari e, de fapt, repetarea unei percepţii şi a unei forme de exprimare pe care Uniunea Europeană le-a cunoscut la fiecare lărgire.