Români în Afganistan
Un batalion de infanterie va executa o ultimă misiune de 6 luni, în provincia Zabul (est), un fief al insurgenţilor islamişti. România va mai rămâne în Afganistan alături de aliaţii din NATO, şi după 2014, la terminarea actualei misiuni.
România Internațional, 03.02.2014, 12:20
Batalionul 20 Infanterie Dolj (sud) – Scorpionii Negri a plecat, duminică, în ultima misiune a trupelor romanesti în Afganistan. Prezent la ceremonie, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a amintit de vasta lor experienţă în teatrele de operaţii din Afganistan, Bosnia şi Irak, unde au demonstrat profesionalism şi determinare. Ministrul le-a cerut ca şi în această ultima misiune să depună tot efortul pentru o cooperare excelentă cu Forţele de Securitate Naţionale Afgane, ce urmează să preia controlul şi să asigure un mediu de securitate stabil, care să favorizeze dezvoltarea economică şi instituţională a Afganistanului.
Militarii români vor asigura menţinerea securităţii şi stabilităţii în aria de responsabilitate – o porţiune din autostrada A1 din provincia meridionala Zabul, considerată sanctuar al insurgenţilor islamişti, prin urmare, una dintre cele mai periculoase zone din ţară -, precum şi asigurarea libertăţii de mişcare a forţelor coaliţiei internaţionale La finalul misiunii de şase luni, Scorpionii Negri se vor ocupa şi de repatrierea echipamentelor militare româneşti din Afganistan.. În prezent, în aceasta ţară sunt 1.014 militari români. In cei 12 ani de operaţiuni în Afganistan, 23 de militari români şi-au pierdut viaţa şi peste 100 au fost răniţi.
La sfârşitul anului, NATO urmează să-şi încheie misiunea de luptă în această ţară, cea mai lungă de la crearea organizaţiei şi până în prezent. State membre ale Alianţei, printre care şi România, intenţionează să rămână în Afganistan şi după încheierea misiunii actuale. Decizia a fost reconfirmată de autorităţile române, inclusiv săptămîna trecută, în cursul vizitei la Bucureşti a comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul american Phillip Breedlove. Acesta s-a declarat impresionat de contribuţia României la toate misiunile NATO, precum KFOR din Kosovo, operaţiunea Active Endeavor împotriva terorismului sau Ocean Shield contra pirateriei maritime, dar mai ales in cadrul ISAF din Afganistan. Generalul Philip Breedlove:
”La baza de la Mihail Kogălniceanu naţiunea dvs. susţine operaţiunile de tranzit pentru a ajuta ISAF. De asemenea, naţiunea dvs a fost şi căminul exerciţiului Black Sea Rotational Force, toate acestea fiind exemple clare de angajament din partea României la misiunile ISAF şi la asigurarea securităţii internaţionale şi regionale”.
Potrivit unui acord româno-american încheiat în 2013, baza aeriană de la Kogălniceanu (sud-estul României) va fi folosită pentru tranzitarea trupelor americane şi a echipamentelor din Afganistan. Până la semnarea acestui document, SUA folosea pentru misiunile din Afganistan o bază aeriană din Kîrgîstan, la care au renunţat şi ca urmare a tulburărilor din zonă.