Noi prevederi ale Codului Penal
Premierul român Victor Ponta a anunţat că atât Codul penal, cât şi cel de procedură penală vor intra în vigoare sâmbătă, 1 februarie, deoarece sistemul de justiţie este pregătit.
Mihai Pelin, 30.01.2014, 11:42
Aşteptate cu mult interes de mii de deţinuţi dar şi de reprezentanţii Justiţiei, în România, Codul penal şi cel de procedură penală intră în vigoare la sfârşitul săptămânii.
Începând de sâmbătă, 1 februarie, persoanele judecate în dosare penale vor putea ataca o singură dată o decizie a instanţei, iar pedepsele pentru faptele de corupţie se vor reduce, ceea ce va aduce automat şi diminuarea perioadei de prescriere. În plus, interceptările se vor putea efectua doar după ce s-a început urmărirea penală. Noul Cod Penal introduce şi termenul de arest la domiciliu, dar şi pe cel de eutanasie şi dezincriminează prostituţia.
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a anunţat că Guvernul va adopta o serie de clarificări, după ce exponenţi ai sistemului au atras atenţia că anumite prevederi riscă să ducă la confuzii sau să le îngreuneze munca. Procurorul şef al Direcţiei Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, semnala existenţa unor prevederi care vor împiedica sau îngreuna extrem de mult investigaţiile penale, în special în domeniul corupţiei. De exemplu, reglementarea interceptării comunicaţiilor telefonice, forma nemodificată, prevede că interceptarea conversaţiilor unui anumit suspect nu mai poate fi făcută înainte de începerea urmăririi penale.
Intrarea în vigoare a codurilor este contestată inclusiv de opoziţie. Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu, care a participat direct la alcătuirea acestor coduri pe vremea când era ministru al justiţiei, reproşează acum faptul că nu au fost continuate programele de restructurare a instanţelor mici, care nu pot aplica codurile din lipsă de infrastructură. Cătălin Predoiu: “Noi am făcut acest program în legătură cu opt instanţe şi urma să continue până la un număr de aproximativ 40 de instanţe. Ar trebui o uşoară amânare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală ca să se facă această restructurare a sistemului şi ca să se suplimenteze schema de personal.”
În replică, premierul Victor Ponta declară că nu înţelege poziţia PDL, deoarece acest partid se afla la putere atunci când au fost adoptate aceste coduri. El şi-a exprimat convingerea că justiţia este pregătită să aplice codurile. Victor Ponta: “Eu sincer cred că sistemul de justiţie este pregătit, că sunt coduri moderne şi că orice fel de probleme în aplicare, intervenite, la început, se vor rezolva, aşa a fost şi la procedura civilă. Şi atunci s-a spus că trebuie să le amânăm, că se prăbuşeşte ţara; nu s-a prăbuşit. Dimpotrivă, cred că au avut un efect pozitiv.”
Eventualele modificări la Codul penal ar urma să fie operate în plan legislativ printr-un proiect de lege în Parlament, a mai spus Victor Ponta.