155 de ani de la Unirea Principatelor Române
Se împlinesc 155 de ani de când votul popular a dus la alegerea liderului unionist Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al celor două principate cu o puternică identitate românească - etnică, lingvistică şi culturală.
Valentin Țigău, 24.01.2014, 11:49
În România, este marcată, la 24 ianuare, ziua unirii principatelor Moldova şi Ţara Românească. Se împlinesc 155 de ani de când votul popular a dus la alegerea liderului unionist Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al celor două principate cu o puternică identitate românească – etnică, lingvistică şi culturală. Reformele care au urmat, între care o nouă Constituţie, noi legi – electorală şi a justiţiei – secularizarea averilor mânăstireşti, obligativitatea şi gratuitatea învăţământului primar, au pus bazele statului român modern, recunoscut, în 1861, sub numele România, de către Marile Puteri.
După înlăturarea lui Cuza, în 1866, unirea principatelor a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Evenimentul istoric de la 24 ianuarie a fost marcat în numeroase localităţi din ţară. La Iaşi, capitala provinciei Moldova, ceremonialul militar al prezentării onorului, ceremonialul religios şi discursurile liderilor politici au înlocuit tradiţionalul spectacol muzical în aer liber, anulat, în semn de doliu, după tragicul accident aviatic petrecut luni, în Apuseni. La Timişoara, la Arad, sau la Reşiţa, manifestările au subliniat, pe lângă importanţa actului de la 24 ianuarie 1859, pe cea a Marii Uniri, din 1918, care a desăvârşit statul unitar român.
“Românii trebuie să înţeleagă importanţa solidarităţii în interiorul marii familii care este România” , a declarat preşedintele Traian Băsescu în mesajul transmis cu prilejul Zilei Unirii Principatelor. Este un eveniment istoric care îşi păstrează forţa spirituală pentru noi toţi, cei care suntem în România sau în comunităţile din afara graniţelor, mai afirma acesta.
Un element comun al manifestărilor din ţară sau din străinătate îl reprezintă Hora Unirii – dans tradiţional pe o melodie dedicată, la care iau parte oameni de toate vârstele şi de toate naţionalităţile. Nelipsite sunt, de asemenea, mesele populare organizate de primării, în pieţele centrale.
Şi în Republica Moldova, majoritar românofonă, la Montreal, la Milano sau la Veneţia, Unirea are ecou, la 155 de ani de la înfăptuirea ei.
La Praga, Institutul Cultural Român invită la vizionarea filmului serial “Marile familii” în care spectatorii descoperă momente importante din istoria modernă a României, inclusiv pe cele legate de primul razboi mondial, în urma căruia s-a înfăptuit Marea Unire. Sunt, de asemenea, prezentaţi regii întemeietori ai României moderne, Carol I şi Ferdinand.