Evoluţii economice
Inflaţia de anul trecut a depăşit cu puţin 1,5 la sută, fiind cu aproape un procent sub ţinta de inflaţie a BNR. Scăderea se datorează în bună parte recoltelor agricole bune de anul trecut.
Corina Cristea, 15.01.2014, 11:54
În România, inflaţia a atins în luna decembrie a anului trecut cel mai scăzut nivel de după revoluţia din 1989, 1,5%, cu aproape un procent sub ţinta Băncii Naţionale. Scăderea anunţată de Institutul Naţional de Statistică se datorează în bună parte preţurilor unora dintre produsele alimentare, mai mici cu aproape două procente, graţie recoltelor agricole considerabile de anul trecut. În schimb, serviciile şi mărfurile nealimentare s-au scumpit cu peste 3,4 la sută fiecare. Cele mai importante scăderi le-au consemnat preţurile la ouă, ulei, fructe, zahăr, pâine şi alte produse de morărit şi panificaţie. La cartofi, fasole boabe şi alte leguminoase, s-au înregistrat, însă, creşteri de preţuri, la fel ca şi la apă, canal, salubritate, tutun şi ţigări, gaze şi energie electrică.
Analistul economic Aurelian Dochia explică de ce scăderea inflaţiei nu se reflectă, însă, vizibil în nivelul de trai al populaţiei: Faptul că preţurile produselor alimentare au fost scăzute în ultima perioadă probabil că a contat pentru majoritatea populaţiei, întrucât în coşul de consum din România ponderea produselor alimentare este foarte mare pentru persoanele cu venituri scăzute, poate să depăşească chiar 50% din totalul cheltuielilor. Dar nu putem să ne aşteptăm la miracole în ceea ce priveşte impactul inflaţiei asupra nivelului de trai. Important este că putem spune că am scăpat de această permanentă temere şi obsesie a creşterii preţurilor, care pentru mulţi erau principalul motiv de îngrijorare, aşa cum au arătat de multe ori sondajele făcute de diverse instituţii.”
Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, inflaţia va continua să scadă în prima jumătate a lui 2014, însă, pe măsură ce efectele pozitive ce decurg din anul agricol bun se vor estompa, ea va înregistra din nou o creştere. Dar, spune Aurelian Dochia, prin cifra propriu-zisă obţinută România a intrat în clubul ţărilor europene dezvoltate în privinţa inflaţiei: Este, într-adevăr, un record pentru România şi cred că marchează momentul în care ajungem să ne încadrăm în normele europene. Pentru că în majoritatea ţărilor europene inflaţia este foarte scăzută şi în unele dintre aceste ţări există chiar îngrijorarea că ar putea să apară fenomenul de deflaţie, un fenomen considerat de către mulţi economişti ca fiind nedorit.”
Aceasta pentru că face neputincioasă politica băncii centrale, majoritatea instrumentelor nemaiputând să fie folosite în condiţii de deflaţie.