Modificarea Constituţiei, pe lista USL în 2014
Dezacordurile dintre liderii PNL şi PSD, la care se adăugau certurile din teritoriu, alimentau copios scenariul privind un iminent divorţ. Aparenţa de unitate a fost salvată, luni, de prezentarea proiectelor politice ale USL pe anul în curs.
Ştefan Stoica, 14.01.2014, 13:01
După mult timp, preşedintele PSD, premierul Victor Ponta şi cel liberal, Crin Antonescu, au apărut împreună pentru a prezenta planul de acţiune politică al USL în 2014. Acesta este unul ambiţios pentru că vizează modificarea Constituţiei până la sfârşitul lunii mai, reforma instituţională şi adoptarea unor legi restante, precum Legea minelor dar şi cele privind parteneriatul public-privat şi cumpărarea de terenuri. Cea mai controversată dintre acţiunile prevăzute de USL este comasarea referendumului pentru modificarea Constituţiei cu alegerile europarlamentare, la sfârşitul lunii mai.
Consultarea ar urma să se desfăşoare pe parcursul a două zile, pentru a-i maximiza şansele de validare, în condiţiile în care aceasta nu este posibilă cu o participare mai mică de 50% din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale. Comasarea referendum – europarlamentare nu va crea confuzie de teme, este convins Crin Antonescu:
Principala noastră preocupare este cea legată de cetăţeanul şi alegătorul român. Eu nu cred că estompăm tema alegerilor europarlamentare, ci dimpotrivă, o potenţăm, aducând un nou subiect de interes. Cele două teme nu se ocultează una pe alta, nu îl încurcă pe cetăţean, nu îl duc în confuzie, e chiar o sporire a interesului pentru prezentarea la urne”.
Opoziţia democrat – liberală şi reprezentanţii minorităţii maghiare spun exact contrariul. Liderul UDMR, Kelemen Hunor: Dacă vom face o campanie electorală pentru europarlamentare şi pentru amendarea Constituţiei, atunci toate temele importante pentru cetăţenii României şi pentru România legate de viitorul Uniunii Europene vor fi puse în paranteză”.
Susţinătorii ideii de comasare şi contestatarii ei ar trece cu greu un test de consecvenţă politică. În 2009, când referendumul iniţiat de şeful statului pe tema unui parlament unicameral a fost suprapus peste primul tur al prezidenţialelor, protoganiştii actualei dispute se aflau pe poziţii total opuse. Legat de Parlament, USL vrea şi reintroducerea votului pe liste pentru Cameră şi reducerea numărului de deputaţi la 300. PDL respinge şi modificarea legislaţiei electorale.
Prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu crede că formula la care s-ar ajunge, cu 400 de parlamentari, ar avantaja PSD: 70% din locurile pe care ar urma să le ocupe, în Parlament, USL vor fi alocate PSD. În această zi, Crin Antonescu şi-a sacrificat propriul partid de dragul candidaturii la preşedinţie”. Liderii USL au mai decis ca alegerile prezidenţiale să se desfăşoare la începutul lunii noiembrie, cu 45 de zile înainte de expirarea mandatului actualului şef al statului.