O vizită diplomatică
Prezentă în România pentru a marca împlinirea a zece ani de apartenenţă a acesteia la NATO, adjunctul secretarului de stat american, Victoria Nuland, a analizat cu responsabilii de la Bucureşti întreaga tematică a raporturilor bilaterale.
Bogdan Matei, 13.01.2014, 12:26
Aliată, oficial, în cadrul NATO şi, pe teren, în Balcani, Afganistan şi Irak, legată de Washington printr-un parteneriat strategic, gazdă a unor importante investiţii economice şi instalaţii militare ale Statelor Unite, România este, inclusiv la nivelul opiniei publice, una dintre cele mai pro-americane ţări din Europa. De aceea, descinderile la Bucureşti ale emisarilor oficiali americani au, în mod tradiţional, o greutate aparte pe agenda diplomaţiei române.
N-a făcut excepţie nici vizita de săptămâna trecută a adjunctului secretarului de stat, Victoria Nuland, aflată într-un turneu european care a mai inclus Germania, Franţa, Olanda şi Lituania, adică tot atâţia aliaţi importanţi ai Americii. Defel complezentă, ci cu francheţe amicală, d-na Nuland n-a ascuns preocuparea Statelor Unite faţă de respectarea în România a principiilor statului de drept. Potrivit analiştilor, formula ar viza presupusa tentaţie a actualei majorităţi parlamentare de la Bucureşti de a limita libertatea presei şi, mai ales, prerogativele justiţiei şi a de a crea o supra-imunitate pentru politicieni.
Victoria Nuland: “Aşa cum presa liberă este un element esenţial pentru o democraţie puternică şi dinamică ce răspunde nevoilor cetăţenilor săi, la fel o justiţie independentă este esenţială pentru o democraţie puternică şi predictibilă. Separarea puterilor în administraţie e esenţială pentru o democraţie puternică. Aşadar, e îngrijorător când există atacuri la adresa independenţei justiţiei, când politicieni din orice partid încearcă să aducă atingeri independenţei justiţiei, este o temă pe care o urmărim peste tot în lume.”
Pe lângă responsabili politici de prim rang, între care preşedintele Traian Băsescu, oficialul american a ţinut, de altfel, să discute despre problemele sistemului judiciar şi cu şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi. Ca amfitrion al d-nei Nuland, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a reiterat fidelitatea Executivului român faţă de valorile democratice: “S-au clarificat anumite aspecte, lucru care confirmă că Guvernul sprijină foarte clar consolidarea statului de drept în România. Pot apărea accidente în traseul unor state democratice în Europa, se întâmplă în orice democraţie europeană. Parlamentul are personalitatea sa, dar nu înseamnă că tot ceea ce Parlamentul decide este neapărat sprijinit de Guvern.”
Corlăţean a mai precizat că, dincolo de tema statului de drept, discuţiile sale cu oficialul american au trecut în revistă toate dosarele majore ale raporturilor bilaterale, de la parteneriatul strategic la relaţia economică.