Măsuri fiscale
Guvernul de la Bucureşti pregăteşte noi măsuri fiscale pentru 2014.
Roxana Vasile, 10.01.2014, 12:11
Veşti bune pentru angajatorii români: contribuţia la asigurările sociale plătită pentru angajaţii lor va scădea, de la 1 iulie, cu 5%. Guvernul îşi anunţase intenţia încă de anul trecut, dar condiţionase punerea ei în practică de venituri suficiente la bugetul de stat. Conta, printre altele, pe mărirea de la începutul anului a accizei la combustibil, aşa cum fusese convenit cu Fondul Monetar Internaţional în baza acordului stand-by de tip preventiv semnat în toamna trecută. Însă, la presiunile preşedintelui Traian Băsescu, Executivul de la Bucureşti a acceptat să amâne cu trei luni majorarea accizei.
Acum, odată luată decizia micşorării cu 5 procente a contribuţiei la asigurările sociale, ministrul de finanţe, liberalul Daniel Chiţoiu, precizează că ea nu va fi influenţată de faptul că nu s-a reuşit impunerea măsurii de creştere a accizei la combustibil, ea fiind posibilă datorită unei bune colectări a veniturilor la buget. Daniel Chiţoiu : Calculele pe care le-am făcut la elaborarea bugetului ne permit ca reducerea contribuţiilor sociale cu 5 puncte procentuale s-o implementăm de la 1 iulie 2014. Amânarea, cu trei luni de zile, a creşterii accizei cu 0,7 eurocenţi va avea un impact bugetar estimat la 600 de milioane. Avem în vedere să-l recuperăm din îmbunătăţirea colectării veniturilor şi, de asemenea, dintr-o încasare mai mare din impozitul pe construcţiile speciale.
Partidul ministrului Daniel Chiţoiu, aflat în coaliţia la guvernare, ar dori, în egală măsură, eliminarea impozitului pe profitul reinvestit, dacă, însă, calculele economice făcute de Guvern oferă această posibilitate şi dacă Fondul Monetar Internaţional dă undă verde. Pentru moment nu se poate spune nici cum se va aplica, nici dacă se va aplica de la o anumită dată în 2014, dar o astfel de decizie, avută în vedere, ar contribui la relansarea economică.
Crin Antonescu, lider al PNL şi co-preşedinte al Uniunii Social-Liberale, declara că premierul social-democrat Victor Ponta este deschis ideii privind scutirea de la plata impozitului pentru profitul reinvestit. La rândul său, fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu întărea, şi el, că o eventuală eliminare este absolut necesară.
Datele cele mai recente indică, la nivelul economiei, o valoare aproximativ egală a profiturilor şi a pierderilor firmelor. Numai că, în proporţie de aproape 70%, pierderile sunt date de întreprinderile mici şi mijlocii care în această perioadă de criză economică s-au decapitalizat, iar profiturile sunt înregistrate de marile corporaţiile multinaţionale, care au o forţă economică redutabilă.
Prin urmare, economia dată de firmele cu capital pur românesc este slăbită, or măsura scutirii de impozit pentru profitul reinvestit le-ar da o gură de oxigen, ele având posibilitatea sa facă investiţii şi să creeze locuri de muncă.