Politica BNR
Banca Naţională a României a decis să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 4 la 3,75% pe an, ceea ce reprezintă un nou minim istoric.
Corina Cristea, 09.01.2014, 12:28
Banca Naţională a României a decis chiar din prima şedinţă din acest an să reducă rezervele minime obligatorii la lei şi valută şi să lase în piaţă o lichiditate mai mare pe termen lung, necesară finanţării economiei. Banca centrală îşi continuă astfel politica de reducere a dobânzii de referinţă, măsură la care recurge pentru a cincea oară consecutiv, într-o nouă încercare de a relansa creditarea.
Valoarea stabilită în urma diminuării cu un sfert de punct procentual, de 3,75% pe an, reprezintă un nou minim istoric, iar decizia a fost posibilă în condiţiile reducerii continue a inflaţiei, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Potrivit acestuia, în prima jumătate a acestui an sunt posibile chiar valori apropiate de 1% pentru acest indicator.
Totodată, au fost reduse şi ratele rezervelor minime obligatorii la lei, de la 15 la 12%, şi ratele rezervelor minime obligatorii la valută de la 20 la 18%. Acestea reprezintă sumele minime pe care băncile comerciale sunt obligate să le păstreze la banca centrală. În aceste condiţii, cantitatea mai mare de lichiditate aflată la dispoziţia băncilor va contribui, potrivit lui Mugur Isărescu, la sprijinirea procesului de creditare. Ce vor face băncile? Mugur Isărescu: Unele se vor antrena mai mult în creditare, altele vor gândi mai mult asupra condiţiilor de creditare şi probabil că vor majora ritmul, pasul cu care vor acorda credite, vor regândi şi situaţia clienţilor lor, altele, care au datorii de plătit, îşi vor face calcule şi vor plăti datoriile. Nu v-aş da o linie directoare. Per total, cred că este o măsură în direcţia stimulării creditării.”
Încă de la începutul lunii decembrie a anului trecut, Mugur Isărescu declara că, pentru susţinerea creditării, banca centrală este pregătită să reducă rezervele minime obligatorii în 2014 – care însumează circa 6 miliarde de euro la valută şi 3-4 miliarde de euro la lei -, chiar dacă în piaţa monetară se înregistrează un exces de lichiditate estimat la circa 2 miliarde de euro. Prin reducerea rezervelor la valută, băncile vor rămâne cu aproximativ 500 de milioane de euro pe care, dacă nu îi trimit băncilor mamă, îi vor arunca în piaţă, ceea ce va pune presiune în sensul aprecierii monedei naţionale, a mai spus Isărescu.
Pe de altă parte, nici sumele eliberate prin reducerea rezervelor la lei nu vor pune presiune pe deprecierea leului, a mai subliniat Mugur Isărescu. Guvernatorul şi-a exprimat, pe de altă parte, speranţa că decizia conducerii BNR de a reduce rata dobânzii de politică monetară nu va determina băncile comerciale să diminueze dobânzile la depozitele în lei.