Cazul Adrian Năstase
Magistraţii s-au pronunţat, definitiv, în dosarul de corupţie al fostului premier român, Adrian Năstase, condamnându-l la 4 ani cu executare.
Valentin Țigău, 07.01.2014, 13:09
Fostul prim-ministru al României din perioada 2000-2004, Adrian Năstase, a fost condamnat, luni, de instanţa supremă la 4 ani de închisoare cu executare, într-un dosar de corupţie. În aceeaşi cauză, a primit o sentinţă de condamnare la închisoare cu suspendare şi soţia fostului şef al guvernului, iar instanţa supremă a decis confiscarea de la cei doi a sumei de aproximativ 400.000 de euro.
Potrivit procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, Adrian Năstase a pretins şi primit, prin intermediul soţiei sale, foloase necuvenite, estimate la 630.000 de euro. El este acuzat că a primit mită de la Irina Jianu pentru a o menţine în funcţia de inspector-şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii. Din acesti bani, familia Năstase ar fi cumpărat bunuri din China pentru locuinta personala din Bucuresti. Totodata, Adrian Năstase a primit foloase necuvenite şi de la fostul consul al Romaniei în China, Ioan Păun, pentru menţinerea acestuia în funcţie.
Având în vedere că fusese eliberat condiţionat după ce executase nouă luni de închisoare într-un alt dosar de corupţie, fostul premier va cere, probabil, instanţei contopirea celor două pedepse pentru a i se scădea perioada deja executată. El susţine că este nevinovat şi că dosarul sau reprezinta o comanda politica. Cauza lui este sustinuta de PSD, din care face parte si al carui lider, premierul Victor Ponta, afirma ca Nastase ar fi fost, inca din 2005, tinta principala a adversarului sau, presedintele Romaniei, Traian Basescu.
Ponta compara cazul Nastase cu cel al ucrainencei Iulia Timosenko. Presa internaţională a consemnat condamnarea lui Adrian Năstase, la scurt timp după pronunţarea hotărârii instanţei. BBC, AFP, AP reamintesc faptul că Uniunea Europeană monitorizează, de mai mulţi ani, stadiul reformelor justiţiei din România. Bruxellesul reproseaza judecatorilor de la Bucuresti ca tergiverseaza pronuntarea unor sentinte, chiar si 5-6 ani de la trimiterea in judecata. In unele dosare, strategiile folosite de avocati ajung sa prescrie faptele comise de politicieni, oameni de afaceri, directori de companii, magistrati, politisti sau militari.
Condamnarea definitiva in cazul Adrian Nastase va cantari, probabil, in evaluarea stadiului reformelor din justitia romana. Comisia Europeana urmeaza sa publice, la inceputul acestui an, un raport privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania. Raportul trebuia sa apara in decembrie 2014; el ar fi dat, in cazul unei evaluari pozitive, sperante cu privire la intrarea Romaniei, alaturi de Bulgaria, in spatiul Schengen de libera circulatie.