Sprijin pentru învăţământul şi justiţia din Rep. Moldova
La Bucureşti, guvernul român a anunţat un ajutor financiar de 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea şcolilor din Moldova vecină. Un sprijin pentru Chişinău, vizând de data aceasta reforma justiţiei, a venit şi din partea Comisiei Europene.
Ştefan Stoica, 24.12.2013, 12:37
România susţine fără rezerve, în continuare, drumul pro-european al Moldovei vecine. Mesajul a fost transmis de premierul Victor Ponta omologului său de la Chişinău, Iurie Leancă, invitat să participe la ultima şedinta din acest an a cabinetului de la Bucureşti. Pe lângă sprijinul politic va exista unul economic şi financiar concret. Dovada o reprezintă cele 20 de milioane de euro acordate Republicii Moldova pentru dezvoltarea infrastructurii şcolare.
Suma face parte dintr-un împrumut nerambursabil cifrat la 100 de milioane de euro. Premierul Ponta a mai anunţat că, începând din februarie, cetăţenii moldoveni care au viză pentru un stat membru al spaţiului Schengen de liberă circulaţie vor putea intra în România fără nici o altă viză suplimentară. 2013 a fost unul foarte productiv pentru relaţia bilaterală Chişinău-Bucureşti, declara premierul Iurie Leancă, în opinia căruia sprijinul autorităţilor române se înscrie în spiritul agendei europene de modernizare a societăţii şi instituţiilor statului moldovean. Iurie Leancă este optimist şi spune că Moldova va reuşi, având alături Bucureştiul, să aprofundeze procesul integrării europene. Iurie Leancă:
“Faptul că la Vilnius am reuşit să avansăm deocamdată cu parafarea acestor documente, dar oricum, este un pas foarte important; nu am dubii că vom reuşi la anul să semnăm acordul de asociere, acordul de liber-schimb, astfel încât vom construi aranjamente comerciale, economice, cadrul juridic, care vor face astfel încât integrarea noastră economică şi, sper, ulterior politică în spaţiul european, împreună cu România şi prin România, să devină un proces absolut firesc”.
În vreme ce, la Bucureşti, primii miniştri din România şi Republica Moldova confirmau relaţia frăţească dintre ţările lor, la Chişinău era anunţat ajutorul de 15 milioane de euro acordat de Comisia Europeană pentru implementarea strategiei de reformare a justiţiei până în 2016. Banii reprezintă o prima tranşă din cele 60 de milioane promise. Este un sprijin fără precedent acordat unei ţări non-comunitare, a subliniat ministrul moldovean al justiţiei, Oleg Efrim, la conferinţa de presă comună cu Pirkka Tapiola, şeful delegaţiei Uniunii Europene.
UE va acoperi mai mult de jumătate din costurile implementării strategiei de reformare a sistemului judiciar, reforma fiind o condiţie esenţială impusă de Comisie pentru ca Moldova să beneficieze de asistenţă din partea acesteia. Ajutorul venit din partea Bruxellesului este urmarea voinţei politice demonstrate de autorităţile de la Chişinău, care au parafat, recent, acordurile de asociere şi de liber schimb cu Uniunea, a precizat Pirkka Tapiola. UE condiţionează următoarele tranşe de implementarea satisfăcătoare a reformelor, în special în ce priveşte lupta cu corupţia.