Drumul european al Ucrainei
Ucraina pare ca doreste sa repare greseala facuta in noiembrie la Vilnius, cand a suspendat semnarea Acordului de asociere cu UE. In acest sens, o foaie de parcurs a fost convenita cu Bruxellesul.
Valentin Țigău, 13.12.2013, 12:18
Dupa ce a suspendat, luna trecuta, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, fapt care a starnit, la Kiev, o reactie de masa proeuropeana fara precedent, Ucraina pare, acum dispusa, sub presiunea strazii, sa revina asupra deciziei sale.
Joi, la Bruxelles, comisarul pentru extindere, Stefan Fule, si vicepremierul ucrainean, Serghei Arbuzov, au convenit elaborarea unei “foi de parcurs” pentru aplicarea prevederilor Acordului de Asociere dintre Ucraina si UE, pe baza angajamentului clar al Kievului in favoarea semnarii acestui document. Revenirea Ucrainei la masa negocierilor cu Bruxellesul are loc in conditiile in care manifestatiile impotriva puterii continua in capitala ucraineana, adancind criza politica interna. Parlamentul European a făcut un apel către liderii Uniunii Europene de a crea o misiune de mediere, cu scopul de a ajuta puterea şi opoziţia din Ucraina să înceapă un dialog pentru deblocarea situatiei.
O misiune diplomatica s-a si deplasat, la Kiev, unde presedintele Ucrainei, Victor Ianukovici i-a spus Înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton că, acum, intenţionează să semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeana. Semnarea ar putea avea loc anul viitor, odata cu Moldova si Georgia, care au parafat documentul. Revenita la Bruxelles, Ashton a declarat că problemele Ucrainei pot fi atenuate prin semnarea acordului care va aduce noi investiţii europene.
Autorităţile din Ucraina afirma că vor avea nevoie de susţinere financiară masivă, dacă se hotărăsc să întoarcă spatele Rusiei, insa Uniunea a anuntat ca le vor sprijini pentru a putea incheia un acord de imprumut cu Fondul Monetar International.
La Bucuresti, ministrul roman de externe, Titus Corlatean a exprimat convingerea guvernului sau ca viitorul Ucrainei se afla in Europa si ca evolutiile ei pe termen mediu si lung sunt legate politic, economic si cultural de Uniunea Europeana . Usa UE ramane deschisa pentru Ucraina iar acordul de Asociere va fi semnat daca, la Kiev, va exista vointa politica pentru aceasta, a mai spus Corlatean.
In legatura cu manifestatiile proeuropene si impotriva puterii de la Kiev, soldate, in ultimele zile, cu violente de strada, seful diplomatiei romane a arătat că forţa raţiunii trebuie să primeze in fata ratiunii fortei. El a reiterat că solutia rezolvarii crizei ucrainene este dialogul politic cu opoziţia şi cu cetăţenii, şi nu folosirea forţei