Libera circulaţie a românilor în America
Washingtonul a anunţat scăderea ratei de refuz a solicitărilor de viză din partea românilor. Un bun pretext pentru diplomaţia de la Bucureşti să pledeze, din nou, pentru includerea României în programul Visa Waiver.
Roxana Vasile, 03.12.2013, 12:20
Dacă în Uniunea Europeană, după accederea în 2007, românii pot să călătorească liber, pentru a intra pe teritoriul Statelor Unite ei trebuie, încă, să treacă pe la Ambasada americană pentru a obţine, în prealabil, viză. In acest context, autorităţile de la Bucureşti dau asigurări că vor continua să acorde o atenţie “prioritară” accederii cât mai rapide a României în Visa Waiver, atât în dialogul cu reprezentanţii Administraţiei SUA, cât şi prin demersuri la nivelul Congresului american.
Programul Visa Waiver le permite cetăţenilor din anumite ţări să călătorească în Statele Unite în scopuri turistice sau de afaceri pe o perioadă de cel mult 90 de zile, fără să aibă nevoie de viză. Programul a fost infiinţat în 1986 cu scopul de a elimina barierele inutile, de a stimula industria americană a turismului şi de a permite Departamentului de Stat să-şi canalizeze resursele consulare în alte domenii. Nu toate ţările fac parte din Visa Waiver. Pentru ca un stat să fi eligibil pentru acest program, guvernul său trebuie, între altele, să asigure reciprocitate, să-şi adapteze tehnologia de verificare a paşapoartelor şi să implementeze programe biometrice de identificare a persoanelor.
In plus, ţara respectivă trebuie să aibă o rată scăzută de imigraţie clandestină, iar indicele de refuz al cererilor pentru viză, calculat la nivel naţional, să fie mic. Or, Washingtonul a anunţat scăderea la 11,5% a procentului ratei de refuz a solicitărilor de viză din partea cetăţenilor români în anul fiscal 2012-2013. Ministerul român de Externe a salutat vestea, punctând că această evoluţie reconfirmă tendinţa descrescătoare semnificativă înregistrată în ultimii ani. În 2010, procentul ratei de refuz a fost de 24,8%, în 2011 – de 22,4%, iar în 2012 – de 17%.
Scăderea, în continuare, a ratei de refuz a solicitărilor de viză depuse de români, coroborată cu eventuala adoptare, de către Congresul SUA, a unui act normativ care să relaxeze criteriile de acces în programul Visa Waiver, are potenţialul de a contribui substanţial la atingerea, cât mai curând, a obiectivului eliminării regimului de vize pe relaţia cu SUA – spune MAE de la Bucureşti. Bulgaria, Croaţia, Cipru, Polonia şi România sunt singurele ţări din Uniunea Europeană ai căror cetăţeni au, încă, nevoie de viză pentru a călători în SUA. La finele lunii august, patru foşti ambasadori americani în România – James Rosapepe, J.D. Crouch, Michael Guest şi Mark Gittenstein – au pledat, într-un articol publicat în Washington Post, pentru modificarea criteriilor de accedere în programul Visa Waiver, care le-ar putea oferi acestor ţări mai multe şanse de aderare.
În timpul vizitei efectuate în SUA, premierul Victor Ponta a punctat că menţinerea României în afara programului Visa Waiver este o nedreptate, având în vedere statutul de aliat şi parteneriatul strategic cu Statele Unite.