Manifestări pentru Ziua Naţională
1 Decembrie – Ziua Nationala a Romaniei este sarbatorită de românii de pretutindeni printr-o serie de evenimente culturale şi artistice. Punctul culminant al manifestarilor aniversare îl reprezintă tradiţionala paradă militară de la Bucureşti, cea mai fas
Mihai Pelin, 29.11.2013, 11:53
1 Decembrie 1918 reprezintă cel mai important moment din istoria României – desavarşirea statului naţional unitar român. Unirea Transilvaniei, Bucovinei şi Basarabiei cu Vechiul Regat la Alba Iulia, în centrul României, nu a fost un act politic rupt din contextul european, ci o consecinţă logică a luptei românilor pentru unitate naţională. Aceasta a început în 1600, când Mihai Viteazul a reuşit întregirea militară a provinciilor româneşti, pentru o perioada scurta de timp, şi a continuat prin unirea Ţării Româneşti cu Moldova, în 1859, sub sceptrul lui Alexandru Ioan Cuza. A urmat apoi intrarea României în primul război mondial, alături de Franţa, Anglia, Rusia şi SUA. Intregită şi prin abilitatea clasei politice, România avea să capete, un an mai târziu, recunoaşterea internaţională a frontierelor sale la Congresul de pace de la Paris.
Devenită, după căderea comunismului, în 1989, Ziua Naţională a României, 1 decembrie este momentul privilegiat de solidaritate naţională, care deschide, practic, pentru români, salba sărbătorilor de iarnă.
În acest an, ea este marcată în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară printr-o serie de evenimente culturale, artistice şi culinare. Punctul culminant al manifestarilor aniversare îl reprezintă tradiţionala defilare de trupe şi tehnică moderna de luptă care are loc în Bucureşti. 30 de aeronave vor survola cerul şi peste 2.000 de militari din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Protecţie şi Pază vor defila alături de tehnica militară a Forţelelor Terestre şi Aeriene.
Ca o noutate, în acest an sunt invitate şi subunităţi din armatele statelor prietene din NATO, din UE. Astfel, aproximativ 140 de militari americani, francezi, polonezi şi turci vor lua parte la paradă, care se anunţă a fi cea mai fastuoasă din ultimii 20 de ani. Ziua naţională a României este sărbătorită şi în teatrele de operatiuni în care militari români activeaza în misiuni internaţionale precum şi de românii din afara graniţelor.
Sunt programate concertele de muzică clasică, jazz, expoziţii, piese de teatru, proiecţii de filme şi recepţii, toate organizate de cele 147 de misiuni diplomatice româneşti. De altfel, pe 30 noiembrie este sărbătorită şi Ziua romanilor de pretudinteni, un moment de sărbătoare, de mândrie naţională şi de afirmare a românismului oriunde în lume. In aceste zile are loc, la Alba Iulia şi Zlatna, şi Congresul Spiritualităţii Româneşti. Reuniunea urmăreşte întărirea legăturilor românilor din lumea întreagă cu ţara. De-a lungul celor 17 ediţii, la Congres au participat peste 6.000 de români din 46 de ţări şi zone de românitate.