Grevă evitată în sistemul sanitar
In România, autorităţile au soluţionat cele mai importante revendicări ale sindicaliştiilor din Sănătate şi au evitat declanşarea grevei generale anunţată pentru joi, 28 noiembrie.
România Internațional, 28.11.2013, 12:18
După mai multe runde de negocieri între Ministerul Sănătăţii şi sindicate, greva generală din sistemul sanitar românesc programată pentru 28 noiembrie a fost suspendată. Decizia a fost luată după ce, miercuri, a fost semnat noul contract colectiv de muncă, principala revendicare a sindicaliştilor, iar Executivul a luat o serie de măsuri pentru a rezolva o parte din cererile angajaţilor din acest domeniu.
Preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat: Ţinând cont de ceea ce s-a întâmplat şi că obiectivul nostru primordial, contractul colectiv de muncă la nivel de sector, a fost semnat, Federaţia Sanitas suspendă conflictul pe care-l are cu Ministerul Sănătăţii”.
La rândul său, ministrul de resort, Eugen Nicolăescu, a subliniat importanţa semnării contractului: ” Din punctul meu de vedere, este cel mai important document, care instituţionalizează relaţiile în cadrul sectorului sanitar”.
In plus, Guvernul a aprobat o suplimentare a fondurilor sănătăţii cu 200 de milioane de lei. Suma, care provine din Fondul de rezervă al guvernului, va fi transferată Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru plata arieratelor din sistem şi pentru cheltuielile de funcţionare ale unităţilor medicale, până la sfârşitul anului. De asemenea s-a decis deblocarea, de la 1 ianuarie 2014, a peste 1.000 de posturi în sistemul de sănătate, în principal, pentru medici, asistente şi moaşe, având în vedere că personalul este deficitar.
Executivul a aprobat şi o notă privind introducerea în regim de ugenţă în parlament a unui amendament la legislaţia actuală din sănătate, astfel încât orele suplimentare efectuate de personalul medical în zilele nelucrătoare – sâmbăta, duminica şi de sărbătorile legale – să fie plătite dublu.
In ceea ce priveste creşterea veniturilor personalului medical anul viitor, Eugen Nicolaescu a precizat că este posibilă, dar în etape şi în funcţie de veniturile pe care le va aduce în sistem introducerea pachetului de servicii medicale de bază.
Sindicatele au anunţat că vor continua discuţiile pentru a rezolva şi restul revendicărilor. Este vorba de alocarea a 6% din Produsul Intern Brut pentru sanatate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat şi o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate. Revendicările mai vizează apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului.