Românii şi libera circulaţie a forţei de muncă
Pe fondul apropierii datei de 1 ianuarie 2014, când piaţa muncii urmează să se liberalizeze complet pentru români şi bulgari, politicieni din Marea Britanie fac demersuri pentru prelungirea cu încă cinci ani a restricţiilor.
Roxana Vasile, 26.11.2013, 12:22
Aproape jumătate din britanici nu doresc ca românii şi bulgarii să aibă dreptul de a locui, munci sau de a obţine beneficii în ţara lor – indică un sondaj dat publicităţii, recent, de postul de televiziune Channel 5, preluat şi de publicaţia The Daily Telegraph. Majoritatea celor intervievaţi cred că imigraţia a avut efecte negative asupra Marii Britanii, numai un sfert acceptând ca românii şi bulgarii să fie trataţi la fel ca orice alţi cetăţeni veniţi din alte state ale Uniunii Europene.
Daily Express, la rându-i, susţine că peste 150 de mii de persoane au semnat o petiţie prin care şefului guvernului de la Londra, David Cameron, i se cere să menţină restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari şi după 1 ianuarie 2014. Astfel de luări de poziţie, în Marea Britanie, nu sunt de ieri, de azi. Cetăţenii din România şi Bulgaria, care de la anul, vor avea dreptul să muncească neîngrădit în Europa, au fost subiectul a numeroase şi susţinute campanii mediatice britanice anti-imigraţie.
La nivel politic, mai mulţi parlamentari ai Partidului Conservator au iniţiat, de curând, elaborarea unui proiect de lege care să prelungească cu încă cinci ani restricţia referitoare la stabilirea lor pe teritoriul Marii Britanii. Comentând aceste dispute, Jonathan Todd, purtător de cuvânt al comisarului european pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale, a pus, însă, punctul pe i: acest lucru nu este posibil. Restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari au fost limitate strict la şapte ani prin tratatele de aderare. Aceste tratate au fost ratificate de către parlamentele naţionale ale tuturor statelor membre şi, acum, nimic nu mai poate fi schimbat.
Aşa că, de la 1 ianuarie 2014 cetăţenii români şi bulgari vor putea să muncească legal în oricare stat membru. Comisia Europeană nu face niciun compromis privind libertatea de mişcare. In plus, economia şi bugetul Marii Britanii nu au de pierdut de pe urma imigrării muncitorilor din ţările Uniunii. Dimpotrivă, majoritatea europenilor care se stabilesc în Marea Britanie contribuie mai mult la bugetul sistemului de asigurări sociale prin impozite şi contribuţii la fondurile de asigurări sociale decât beneficiază de pe urma lor. Nu există date care să justifice temerile populaţiei şi ale unor politicieni din Marea Britanie privind un număr mare de cetăţeni români care ar putea invada” piaţa muncii după 1 ianuarie 2014 – dă asigurări şi ministrul român de externe, Titus Corlăţean.
În opinia acestuia, premierul David Cameron trebuie să respingă categoric atitudinile xenofobe, populiste şi uneori rasiste promovate de unii politicieni de la Londra. Aceeaşi presă britanică, de această dată prin revista The Economist, nota că Marea Britanie se confruntă, pe fondul crizei economice, cu un val de imigraţie în special din Spania şi Italia, politicienii conservatori de la Londra părând să ignore situaţia şi preferând să-i critice doar pe români şi bulgari.