Târgul de Carte Gaudeamus – la final
Iniţiat şi organizat anual de Radio România, Târgul Internaţional Gaudeamus “Carte de învăţătură s-a încheiat după cinci zile intense.
Roxana Vasile, 25.11.2013, 12:25
Peste 115 mii de vizitatori, cu 3 mii mai mulţi decât anul trecut, au trecut pragul Târgului Internaţional Gaudeamus Carte de Învăţătură”, organizat la Bucureşti de Radio România. Mai mult de 75% dintre aceştia au fost şi cumpărători de carte. Cea de-a 20-a ediţie a evenimentului – considerat unul dintre cele mai importante pentru piaţa de carte din România – s-a încheiat duminică seară, la capătul a cinci zile în care s-au înregistrat importante recorduri de public şi de vânzări, datorită celor peste 600 de evenimente propuse de cei aproximativ 400 de expozanţi.
Astfel că Târgul s-a transformat într-un furnicar pe mii de metri pătraţi de oameni cu braţe pline de cărţi, bucuroşi de evenimentele pregătite pentru ei: lansări şi prezentări de carte, dezbateri, conferinţe, întâlniri cu scriitori şi editori, dar şi proiecţii de film. Editurile s-au întrecut în oferte bogate de noi titluri şi în reduceri substanţiale, de până la 80%, extrem de apreciate de iubitorii de carte. Despre ce preferinţe au avut cei care au venit la Gaudeamus a vorbit Vladimir Epstein, directorul Târgului: „Dintr-un sondaj foarte serios rezultă că suma medie cheltuită de vizitatori a fost la această ediţie de 146 de lei (n.r. aproximativ 40 de euro). Se pare că vizitatorii s-au orientat, în ordine, pe primul loc, către beletristică-eseistică şi apoi, pe locurile următoare, spre cartea de tip utilitar-educaţional.”
Ultima zi a târgului s-a încheiat cu decernarea trofeelor Gaudeamus. Editura Humanitas a fost preferata publicului. Plăcut surprins şi pledând pentru valoare şi consecvenţă, directorul editurii, filosoful şi scriitorul Gabriel Liiceanu, a punctat: „Atunci când publicul te alege, şi te alege în fiecare an, nu există o răsplată mai bună, mai frumoasă, a muncii pe care ai făcut-o. Noi credem în asta, e o axă a vieţii noastre. Echipa de la Humanitas e o echipă cu adevărat excepţională. În al doilea rând, bănuiesc că avem vârfuri ale culturii româneşti care fac parte din portofoliul Humanitas de la naşterea editurii. Cred că în reuşita de anul ăsta intră şi faptul că există o serie care a atins deja vreo 30 de titluri care arată superb şi care pot să alcătuiască un raft al frumuseţii într-o bibliotecă.”
Cea mai râvnită carte a târgului Gaudeamus, prin votul publicului, a fost Hobbitul” a lui J.R.R. Tolkien. Pentru prima dată a fost acordat şi Premiul Goncourt România, el revenindu-i lui Sorj Chalandon. În acest an, un eveniment care a atras atenţia şi s-a bucurat de succes a fost proiectul „Cărţile se întorc acasă”. Fiecare vizitator al târgului a putut să doneze cărţi, astfel că fondul constituit prin generozitatea publicului a atins 5 mii de volume. Toate vor ajunge în şcolile cu predare în limba română din Valea Timocului, Serbia. De punctat, în final, că în postura de invitat de onoare la Gaudeamus s-au aflat mai multe ţări, reunite sub titulatura Grupul ţărilor nordice: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia. Partener privilegiat a fost Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România.