China întâlneşte Europa la Bucureşti
Premierul chinez, Li Keqiang, face in perioada 25-28 noiembrie o vizită oficială în România, destinată consolidării relaţiilor politice şi economice bilaterale.
România Internațional, 25.11.2013, 12:19
Bucurestiul găzduieşte, marti, cea de-a treia ediţie a Forumului economic China-Europa Centrală şi de Est, organizat de guvernul Romaniei. Participa premierul chinez, Li Keqiang, omologi din 16 ţări din regiune şi circa 1.000 de reprezentanţi ai unor companii private şi de stat din aceste state. Prima ediţie a Forumului a avut loc la Budapesta, în 2011, iar cea de-a doua la Varşovia, în 2012. Este prima vizita a premierului chinez în Europa Centală şi de Est, după preluarea funcţiei, în martie anul acesta.
Totodată este prima vizita a unui şef al guvernului de la Beijing in Romania în ultimii 19 ani. Premierul Li vine la Bucureşti în fruntea unei delegaţii numeroase, formată din demnitari şi aproximativ 300 de reprezentanţi ai unor importante companii chineze, interesate de investiţii în România şi în statele din zonă. In marja Forumului, va avea loc şi o reuniune a sefilor de guvern din Europa centrala si de Est- China. Alaturi de premierul roman si cel chinez, vor lua parte omologii din Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria şi ministrul de externe din Letonia.
Forumul de la Bucuresti este menit sa promoveze legaturile economice si comerciale dintre tarile participante si China si sa identifice noi oportunitati de cooperare, prin proiecte concrete, cu accent pe domeniile infrastructurii, transporturilor, energiei, agriculturii, IT, turism, sectorul bancar si financiar. Potrivit sefului Executivului de la Beijing, in 2012, valoarea schimburilor comerciale dintre China şi ţările din Europa Centrală şi de Est a depăşit 50 de miliarde de dolari. Reuniunea din capitala Romaniei are loc la puţin timp după ce China şi UE au lansat negocieri în vederea incheierii unui acord bilateral de investiţii menit sa imbunatateasca accesul reciproc pe pietele din aceste tari.
Este o reuniune politică la cel mai înalt nivel, iar pentru Guvernul României, în calitate de organizator, este o oportunitate pentru a dezvolta atât relaţiile cu China, cât şi relaţiile regionale. Ponta a dat asigurări că obiectivele reuniunii se adaugă relaţiei şi parteneriatului Uniunea Europeană – China. Si, seful diplomatiei romane, Titus Corlatean a precizat că Forumul Economic China-Europa Centrală şi de Est este „un proces complementar relaţiilor dintre UE şi China, nu contradictoriu”.
Precizarile au venit dupa ce Financial Times a scris că vizita premierului chinez la Bucuresti ar fi creat îngrijorare la Bruxelles, fiind văzută ca o strategie „divide şi cucereşte”, pentru a pune presiune pe UE în disputele cu Beijingul. Pe de alta parte, ambasadorul Chinei la Bucuresti, d-na Huo Yuzhen, a afirmat, pentru agenţia Xinhua, ca vizita premierului Li la Bucureşti va aduce un suflu nou legăturilor de prietenie şi cooperare cu România şi, la nivel mai extins, cu ţările central şi est-europene.