Sistemul sanitar şi asigurările de sănătate
Guvernul de la Bucureşti încearcă să dezamorseze conflictul cu sindicatele din domeniul sanitar şi să evite greva generală anunţată de aceştia.
Ştefan Stoica, 19.11.2013, 12:18
Românii nevoiţi să se interneze ştiu din propria experienţă sau din povestirile altora că ar putea fi nevoiţi să-şi procure singuri medicamentele prescrise pe perioada spitalizării. O practică incorectă în condiţiile în care cetăţenii sunt contributori oneşti la sistemul de asigurări de sănătate, dar căreia autorităţile vor să-i pună capăt. Spitalele care trimit pacienţii să-şi cumpere medicamentele şi materialele sanitare sau laboratoarele care cer bani pentru analizele gratuite pe care le decontează apoi la Casa de Asigurări de Sănătate vor fi aspru sancţionate, anunţă preşedintele acestei instituţii, Cristian Buşoi. Şeful CNAS a avertizat că sancţiunile pentru laboratoarele unde se vor găsi nereguli pot merge până la desfacerea contractului încheiat cu Casa de Sănătate. Cristian Buşoi:
Avem 1503 furnizori de investigaţii medicale paraclinice în contract cu casele de asiguări şi vreau să propun ca, în contractul cadru de anul viitor, dacă vom mai prinde vreun singur furnizor care decontează analizele medicale la Casă şi în acelaşi timp cere bani pe aceste analize bolnavului, automat contractul cu acel furnizor să fie desfiinţat; eu vă pot garanta că orice laborator din România care nu are contract cu Casa de Asigurări nu are nicio şansă să reziste pe piaţa concurenţială”.
Cristian Buşoi le-a atras atenţia şi directorilor de spitale că trebuie să-şi gestioneze cu grijă fondurile, astfel încât să evite situaţiile în care pacienţii ajung să-şi procure medicamentele. În caz contrar, vor fi sancţionaţi. Cristian Buşoi: Vom face mai clară posibilitatea ca pacienţii să-şi recupereze banii şi doi, putem să le dăm directorilor sancţiuni contractuale, adică un procent din contract să le fie reţinut dacă se întâmpă acest lucru”.
Pe de altă parte, sistemul sanitar din România este ameninţat să se gripeze din cauza grevei generale anunţate de profesioniştii din domeniu, începând din 28 noiembrie. Ministerul Sănătăţii şi sindicatele nu au ajuns încă la un acord care să permită evitarea grevei, dar rămân angajaţi în negocieri. Angajaţii din sistemul sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat şi o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate.
Revendicările mai vizează apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului.