Fonduri europene pentru Republica Moldova
UE incurajeaza Republica Moldova pe calea reformelor si intelege sa acorde sprijin financiar si logistic pentru apropierea acestui stat ex-sovietic de familia democratiilor europene.
Valentin Țigău, 14.11.2013, 12:16
UE a lansat, in 2009, Parteneriatul Estic din care, pe langa Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Belarus si Ucraina, face parte si R. Moldova. Scopul Parteneriatului este de a stabiliza situatia din vecinatatea estica a UE; de aceea, tarile participante au primit bani, incurajare şi vizibilitate si au beneficiat de implicarea oficialilor europeni in reglementarea conflictelor inghetate de tipul celui transnistrean.
Pentru Moldova, UE a fost un donator important inca de la independenta statului ex-sovietic, majoritar romanofon, Chisinaul primind, in 22 de ani, peste un miliard de euro, prin intermediul institutiilor si bancilor UE , sau direct din partea tarilor membre.
Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, programat la 28-29 noiembrie, va continua consolidarea relatiei UE – Moldova, inclusiv in urma parafarii Acordului de Asociere si a celui de Liber Schimb. Astfel, Moldova va accede pe piata UE iar companiile moldovenesti vor fi protejate de concurenta europeana. Un semnal pozitiv inaintea summitului de la Vilnius a fost dat si de Comisia Europeana care a acordat, miercuri, Moldovei, peste 100 de milioane de euro, pentru modernizarea sistemului energetic. La această sumă se adaugă granturi sau credite din partea statelor membre ale UE, în special a Suediei şi a Băncii Mondiale, care fac din Moldova statul vecin UE cu cele mai multe ajutoare financiare europene. Reformele facute cu acesti bani asigura Moldova cu resurse alternative si micsoreaza consumul de energie. Primele rezultate se intrevad, deja, spune ministrul economiei de la Chisinau, Valeriu Lazar: Anul curent, PIB pe jumătate de an a crescut cu aproape 5%, iar consumul de energie a scăzut cu aproape 4%, ceea ce înseamnă că noi producem mai mult şi trăim niţel mai bine, consumând mai puţină energie.
Romania, vecinul de la vest al Moldovei, are un rol important in apropierea acestui stat de UE. Intre proiectele cu finantare europeana se numara constructia gazoductului transfrontalier Iasi-Ungheni si interconectarea sistemelor de energie electrica. Acestea vor reduce dependenta Moldovei de gazele din Rusia si de curentul electric din Transnistria.
Datorita sprijinului tehnic si financiar primit, Moldova avanseaza pe agenda europeana. In 2014, cu un an inaintea alegerilor parlamentare, Chisianul va semna Acordul de asociere cu UE, care va confirma, negresit, locul Moldovei in familia democratiilor continentale.