UE vrea locuri de muncă pentru tineri
Cvasi-totalitatea liderilor din Europa s-au reunit, marţi, la Paris, pentru a discuta despre măsuri concrete ce trebuie luate la nivel comunitar şi naţional în vederea combaterii şomajului în rândul tinerilor.
Roxana Vasile, 13.11.2013, 11:52
Summitul de la Paris pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor este expresia unei mobilizări pe măsura provocărilor. Şefi de stat şi de guvern, reprezentanţi la cel mai înalt nivel ai Uniunii Europene, miniştri, precum şi parteneri sociali s-au reunit, la iniţiativa preşedintelui francez, François Hollande, pentru o cauză comună: de a lupta împotriva unui flagel ce afectează, de ani buni, viitorul unei generaţii întregi, căreia criza economică i-a insuflat îndoială şi nesiguranţă. Sunt 6 milioane de tineri şomeri în Europa. “E mult! Mult prea mult!” – declara liderul de la Elysee. Este nevoie, prin urmare, de programe care, hotărâte la nivel comunitar, să fie, apoi, puse în practică şi la nivel naţional. Şi aceasta cât mai repede posibil.
Prezent la Paris, şeful statului român a trecut, pe scurt, în revistă doar unul din aspectele problematicii atât europene, cât şi româneşti. Traian Băsescu: Avem trei regiuni în care şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 30% din numărul şomerilor, şi este vorba de Regiunea Centru, Regiunea Sud-Est şi Regiunea Sud-Muntenia. De ce? Şi acest de ce” nu este valabil numai pentru România, ci şi pentru alte state ale UE … Unul din răspunsuri îl găsim în sistemele noastre de educaţie care, uneori, nu ţin cont de nevoile pieţei muncii din ţările noastre. Se pregătesc tineri în meserii de care nu este nevoie pe piaţă şi nu se pregătesc pentru zone în care piaţa muncii ar fi capabilă să-i absoarbă.
Trei sunt priorităţile decise, la Paris, la summitul privind combaterea şomajului, astfel încât, în următorii doi ani, fiecare tânăr să poată avea un loc de muncă.
Prima prioritate este folosirea tuturor dispozitivelor posibile existente pentru pregătirea şi calificarea profesională a tinerilor. La acest capitol, preşedintele Traian Băsescu a punctat: Noua legislaţie a educaţiei creează pentru România condiţiile să răspundă pozitiv acestei nevoi de calificare a tinerilor în acord cu nevoile pieţei muncii. Aş reaminti că noua lege a educaţiei reînfiinţează şcolile profesionale. De asemenea, tot prin Ministerul Educaţiei s-a emis legea uceniciei. Nu în ultimul rând, prin Ministerul Muncii s-au creat structuri de orientare profesională.
A doua prioritate priveşte inserţia în câmpul muncii a tinerilor în dificultate, iar a treia – să li se ofere tinerilor dinamici posibilitatea de a-şi crea propriile întreprinderi.
Dacă există trei cuvinte care trebuie reţinute din organizarea summitului de la Paris – spunea preşedintele francez, François Hollande – atunci ele sunt “rapiditate”, pentru că situaţia este urgentă; “solidaritate”, pentru că nu poate fi abandonată o generaţie întreagă şi “calitate”, pentru că tinerilor le trebuie propuse locuri de muncă şi pregătiri profesionale care să le ofere perspective reale. Or, ca Europa să reuşească, este nevoie, în egală măsură, de creştere economică, de ameliorarea competitivităţii şi de creare a bogăţiei.