Raport parlamentar privind Roşia Montana
Aşteptate pentru luni, concluziile comisiei parlamentare speciale asupra modalităţilor de exploatare a aurului de la Roşia Montană ar trebui să tranşeze defintiv acest subiect.
Bogdan Matei, 08.11.2013, 11:56
N-a fost subiect care să agite în ultimul timp opinia publică din România mai mult decât virtuala exploatare a zăcămintelor aurifere de la Roşia Montană.
Cum 2013 nu e an electoral, nici măcar disputele politice n-au mai putut eclipsa dezbaterea, deopotrivă ecologică, economică şi morală, legată de acest subiect.
Potrivit geologilor, la Roşia Montană s-ar afla cel mare zăcământ de aur din Europa continentală: cel puţin 250 de tone, cu o valoare de piaţă de circa 11 miliarde de dolari. În plus, în subsolul de acolo ar mai fi 1.600 de tone de argint, evaluate la trei miliarde de dolari, precum şi zăcăminte de metale rare – titan, vanadiu, nichel, cobalt, wolfram, utilizabile în industriile aerospaţială, militară, medicală -, despre care specialiştii spun că, de fapt, ar valora mai mult decât aurul şi argintul.
Întregul perimetru minier a fost concesionat, cu ani în urmă, firmei canadiene Gabriel Resources. Şi, cam tot de atunci, la Roşia Montană, la Bucureşti, în alte mari oraşe româneşti, dar şi în străinătate, ample şi pasionale manifestaţii de protest au însoţit anunţul că, pentru extragerea aurului, se va folosi cianură. Partizanii proiectului promit crearea de locuri de muncă şi circa un miliard de dolari pentru bugetul României, valoarea redevenţelor pe care le va încasa statul. Adversarii acuză tocmai valoarea insignifiantă a acestora, dar mai ales efectele devastatoare şi de o amploare greu cuantificabilă ale exploatării cu cianură asupra mediului şi sitului care adăposteşte galerii de mină vechi de aproape două milenii, când Munţii Apuseni erau parte a Imperiului Roman. Intensitatea disputelor a obligat, finalmente, clasa politică să reacţioneze.
În Parlament s-a creat o comisie specială care să recomande o soluţie asupra proiectului minier. După săptămâni de audieri, când prin faţa comisiei au trecut reprezentanţii Gabriel Resources, ai comunităţii locale, organizaţiilor ecologiste, Academiei Române, Bisericii Ortodoxe, comisia a anunţat că-şi va anunţa concluziile luni, 11 noiembrie.
Dezavuat de mai toată lumea, proiectul prin care Guvernul concesionase Roşia Montană a fost deja schimbat substanţial în urma dezbaterilor din cadrul Comisiei parlamentare. Acum, însă, PNL (la co-guvernare), secondat, din opoziţie, de UDMR, cere un vot de respingere a întregului proiect, în timp ce partenerii săi din Guvern, PSD şi PC, insistă asupra modificării proiectului. De aici şi prelungirea dezbaterilor din comisie şi pronosticul analiştilor că dosarul Roşia Montană poate zdruncina însăşi unitatea coaliţiei guvernamentale.