Ajustări bugetare
Guvernul a finalizat cu bine negocierile purtate asupra bugetului pe 2014 şi a stabilit priorităţile pentru anul viitor, a anunţat, la Bucureşti, premierul Victor Ponta. El a prezentat cifrele construcţiei bugetare.
Corina Cristea, 05.11.2013, 11:48
Un deficit de 2,2 procente din PIB, în scădere faţă de 2013, şi o creştere economică tot de 2,2% – sunt indicatorii stabiliţi pentru noua construcţie bugetară de la Bucureşti. Cifrele au rezultat în urma negocierilor purtate în ultimele zile de guvernul român cu misiunea comună a creditorilor internaţionali – FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.
Pe acest scenariu s-au hotărât creşteri de salarii şi pensii, dar, în egală măsură, pentru a aduce mai mulţi bani la buget sunt prevăzute scumpiri. Premierul Victor Ponta: Vom introduce un impozit pentru construcţiile speciale – nu e vorba de locuinţe, este vorba despre persoane juridice şi despre construcţii civile cu un anumit caracter; o creştere a redevenţelor la resursele minerale, cu excepţia petrol şi gaze, de 25%, o acciză de 7 cenţi la litrul de carburant.”
În ceea ce priveşte pensiile, majorarea se va aplica tuturor, prin indexarea punctului de pensie cu 3,76%. Alte prevederi se referă la investiţii, care vor atinge 6% din PIB, în timp ce salariul minim pe economie va fi majorat în două etape – va fi 850 de lei din ianuarie şi 900 de lei de la 1 iulie.
Premierul Victor Ponta a anunţat că va exista şi un fond pentru creşterea salariilor în domeniul bugetar, fiind vizaţi în primul rând profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi.
Copreşedintele USL, la guvernare, liberalul Crin Antonescu recunoaşte că nu au putut fi evitate unele măriri de taxe, dar a salutat menţinerea cotei unice la 16% în negocierile cu instituţiile creditoare: Aceste lucruri sunt o împovărare a coşului zilnic dar există două lucruri aici de spus: nu e vorba de taxe, deci ceva care să blocheze dezvoltarea economică, pe de o parte. Pe de altă parte, această mărire de accize va avea şi nişte consecinţe în sensul dezvoltării, vorbim de drumuri regionale şi de autostrăzi.”
Din opoziţie, prim-vicepresedintele PDL, Andreea Paul, a criticat construcţia bugetului: Victor Ponta este indecis în ceea ce priveşte evoluţia bugetului în anul viitor, pentru că se aşează pe o crestere economică extrem de redusă şi pe cheltuieli încă incerte.”
Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale de la 1 ianuarie nu a fost agreată de FMI, existând, însă, posibilitatea scăderii acestora cu 5% din iulie, dar doar în condiţiile în care guvernul va identifica resursele necesare pentru ca bugetul să nu fie afectat.