Protestele cadrelor didactice
După marşul de protest al medicilor din România, şi profesorii au manifestat în stradă. Şi unii şi ceilalţi vor mai mulţi bani de la buget.
Bogdan Matei, 05.11.2013, 11:43
La nici două luni de la deschiderea noului an şcolar, sindicaliştii din branşă agită, deja, ideea îngheţării acestuia. Ar fi măsura ultimă la care pot recurge dacă autorităţile nu dau curs revendicărilor lor.
Luni, câteva sute dintre ei au manifestat la Bucureşti, pentru a cere, în primul rând, alocarea unui buget de şase procente din PIB pentru învăţământ. Ei mai vor modificarea Legii educaţiei naţionale, o lege specială pentru salarizarea personalului din învăţământ, debirocratizarea actului educaţional, depolitizarea sistemului de învăţământ preuniversitar şi deblocarea posturilor didactice, auxiliare şi nedidactice.
După mitingul de încălzire de luni, sindicatele speră să scoată, miercuri, în stradă, la Bucureşti, peste 10.000 de profesori. Liderii sindicali spun că actualul Guvern USL, instalat acum un an şi jumătate, a avut parte de cea mai lungă perioadă de pace socială şi acuză promisiunile făcute înainte de alegeri şi nici acum materializate. Frustrarea cea mai acută e de natură salarială. Profesorii tineri au lefuri care gravitează în jurul echivalentului a 200 de euro. Cei care, după 40 de ani de profesie, se apropie de pensie, primesc echivalentul a circa 400. Situaţia este şi mai gravă în mediul rural, unde lucrează în jur de 40% din cele 350 de mii de cadre didactice. Multe dintre acestea sunt obligate să facă zilnic o navetă costisitoare, obositoare şi cronofagă către şcoli prost încălzite şi cu o bază materială precară.
Ministrul de resort, Remus Pricopie, a recunoscut că poziţia sindicatelor este corectă. El le cere, însă, răbdare, fiindcă ministerul are un calendar pentru rezolvarea problemelor.
Consacrată, în România, drept luna protestelor sindicale, noiembrie a debutat cu un miting al salariaţilor din alt sector bugetar, la fel de important şi de năpăstuit. Sâmbătă, câteva mii de medici şi studenţi la medicină au participat la un marş, pentru a cere mai mulţi bani pentru sistemul sanitar. Şi ei vor 6% din PIB, dublarea salariilor medicilor rezidenţi, o legislaţie care să protejeze independenţa profesioniştilor şi autonomia spitalelor. Şi liderii sindicali din acest sector avertizează că protestele vor continua până la satisfacerea revendicărilor şi iau în calcul declanşarea unei greve generale.
Nici aceasta, nici îngheţarea anului şcolar nu sunt, însă, plauzibile. Sindicaliştii ştiu că, obligat de prevederile acordului cu FMI, Guvernul, oricât şi-ar dori să mulţumească pe toată lumea, nu poate face excese de generozitate cu nimeni.