România, la barajul pentru Cupa Mondială la fotbal
După 2-0 cu Estonia la Bucureşti, România s-a calificat, din nou, după 12 ani, în barajul pentru Cupa Mondială la fotbal.
Bogdan Matei, 16.10.2013, 11:47
O bucurie reţinută a însoţit, marţi seară, calificarea naţionalei de fotbal a României la barajul pentru Cupa Mondială de anul viitor, din Brazilia. Într-o grupă preliminară D dominată, seniorial, de Olanda, fotbaliştii români au ocupat locul al doilea, cu 19 puncte din 30 posibile. Decisive pentru calificarea lor au fost nu atât victoriile proprii, în ultimele două partide, asupra Andorrei, cu 4-0, şi Estoniei, 2-0, cât înfrângerile administrate de olandezi contracandidatelor României la poziţia secundă: 8-1 cu Ungaria şi 2-0 cu Turcia.
Cald şi entuziast, deşi mult mai puţin numeros decât sperau jucătorii, publicul bucureştean a jubilat, de altfel, mai zgomotos la anunţurile privind golurile olandeze de la Istanbul decât la reuşitele propriilor favoriţi. La fel de elocvent, Mulţumim, Olanda!” e leit-motivul comentariilor din presa română.
Tragerea la sorţi a partidelor de baraj, care vor cerne ultimele patru reprezentante ale Europei la Cupa Mondială, va avea loc pe 21 octombrie, iar partidele se vor juca în dublă manşă, pe 15 şi, respectiv, 19 noiembrie. România nu va fi cap de serie în acest baraj şi va întâlni Portugalia, Ucraina, Croaţia sau Grecia.
Comentatorii spun că, poate cu excepţia celei din urmă, virtualele adversare sunt mai valoroase decât actuala reprezentativă română şi se declară mai degrabă sceptici asupra şanselor de calificare la turneul final.
România n-a mai jucat la o Cupă Mondială de 15 ani, după ce aşa-numita generaţie de aur, condusă din teren de celebrul Gheorghe Hagi, nu ratase, în anii 90, nicio ediţie şi, în 1994, se calificase în sferturile de finală. Declinul, dramatic, a început în 2001, cu Hagi, de această dată, pe post de selecţioner, când România a fost întrecută de Slovenia în barajul pentru Mondialul din Japonia şi Coreea de Sud. De atunci, România s-a mai calificat doar la Euro 2008, unde, după o prestaţie modestă, a fost eliminată din grupe.
Neîncrederea presei şi fanilor e amplificată de climatul general de mediocritate din fotbalul românesc de azi. Dacă generaţia lui Hagi juca la Real Madrid, Barcelona, AC Milan sau Ajax Amsterdam, tricolorilor de astăzi impresarii le găsesc cu greu contracte la echipe de mâna doua.
În frunte cu longevivul şi tot mai impopularul preşedinte al Federaţiei, Mircea Sandu, în funcţie de 23 de ani, aşa-zişii oameni de fotbal români sunt protagoniştii unor răsunătoare dosare de corupţie. Astfel că, oricât de ridicol ar părea, suporterii leagă şansele de victorie la baraj mai puţin de valoarea, cât de norocul proverbial al selecţionerului Victor Piţurcă, împătimit practicant de jocuri de noroc, dar şi omul care a reuşit ultimele două calificări la turnee finale, Euro 2000 şi 2008.