Ce cuprind asigurările medicale
Ministrul român al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat lansarea, de la anul, a unui nou pachet de servicii medicale de bază.
Bogdan Matei, 14.10.2013, 12:42
Puţine sunt, în România, domeniile care, după Revoluţia din 1989, să fi suferit mai multe reforme şi să provoace, totuşi, mai multă insatisfacţie ca Sănătatea. Pacienţi, medici, personal administrativ, decidenţi politici, cu toţii acuză fie lipsa de calitate a serviciilor medicale, fie cazuri de malpraxis scandalos, fie dotarea precară cu aparatură şi medicamente, fie corupţia şi incompetenţa, fie subfinanţarea dramatică a spitalelor. Toate acestea au provocat o dublă migraţie spre Vest.
Pacienţii care-şi pot permite costurile aferente preferă să se opereze şi să se trateze în străinătate. Iar cadrele medicale demisionează cu miile şi, din Austria în Anglia, îşi caută slujbe mai bine plătite, ceea ce privează de specialişti sistemul autohton de sănătate. Asemenea predecesorilor săi, actualul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a promovat, deja, un set de reforme, care-şi aşteaptă, încă, roadele. În plus, de la 1 februarie 2014, va intra în vigoare un nou pachetul de servicii medicale de bază, cu diferenţe semnificative între persoanele asigurate şi cele neasigurate.
Eugen Nicolăescu: Pentru neasiguraţi avem trei componente importante: prevenţie, medicină de urgenţă şi programe naţionale de sănătate. Pentru asiguraţi avem asistenţa comunitară, avem medicina de familie, avem medicina de ambulator. Toate cele trei componente pot să asigure si servicii de prevenţie, şi servicii medicale obişnuite.”
Ministrul a adăugat că nicio consultaţie a bolnavilor cronici nu va fi plătită de aceştia. Ministerul Sănătăţii va încerca sa repună în funcţiune, în mediul rural şi în oraşele mici, aşa-numitele centre de permanenţă, iar medicii care vor lucra acolo vor fi mai bine plătiţi. Iniţial, remarcă presa, ministrul promisese că de întregul pachet de servicii medicale de bază vor beneficia toţi cetăţenii români, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu.
Lipsa banilor a mai limitat, însă, generozitatea guvernamentală. Economist de formaţie, Nicolăescu a explicat că de vină e şi risipa din sistem. Anul trecut, de pildă, circa 40% din cele 4,4 milioane de servicii medicale oferite de spitale au fost legate de diagnostice pentru care nu era nevoie de internări. Or, acestea presupun costuri de 18 ori mai mari decât tratamentul ambulatoriu.
Una peste alta, ministrul îşi pune funcţia în joc pentru aplicarea la timp şi reuşita noului pachet de servicii medicale de bază. Dacă acesta nu va intra în vigoare de la 1 februarie anul viitor, aşa cum a anunţat, „în principiu nu am ce sa mai caut în fruntea ministerului” – a spus Nicolăescu.