Românii şi piaţa europeană a muncii
Românii sunt, per ansamblu, un câştig pentru economiile ţărilor în care muncesc. Este concluzia unui raport al Comisiei Europene, care, astfel, respinge ipoteza că românii, alături bulgari, sunt mai mult o povară pentru economiile statelor membre.
Florentin Căpitănescu, 14.10.2013, 12:29
Lamentările Berlinului privind un aflux de emigranţi veniţi, în principal, din România şi Bulgaria nu au o bază reală, întrucât, în genere, ei nu abuzează de sistemul de protecţie socială din Germania. Aceasta este poziţia oficială a Comisiei Europene, exprimată într-un raport care analizează efectele emigraţiei în UE asupra bugetelor de protecţie socială ale ţărilor membre.
Potrivit documentului, citat de Deutsche Welle, economia germană este o beneficiară netă a plusului de valoare adus de emigranţi, care, pe deasupra, nu reprezintă mai mult de 5% din cei care primesc ajutoare sociale – acelaşi procent ca în Finlanda, Franta, Olanda sau Suedia. De asemenea, documentul menţionează că există puţine dovezi care să sugereze că principala motivaţie a cetatenilor din UE de a migra şi a se stabili într-un alt stat membru – în acest caz, Germania – constă în obţinerea unor avantaje sociale.
Concluziile raportului au fost întărite de comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor, care a declarat că marea majoritate a românilor şi bulgarilor din Germania au un loc de muncă, îsi platesc taxele şi asigurările sociale şi îşi cheltuiesc banii în această ţară. Precizarile nuanţate ale Executivului comunitar de la Bruxelles apar în contextul în care ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, şi-a exprimat public temerea că ţara sa va deveni o destinaţie preferată a acelor români şi bulgari, în special de etnie roma, care vânează caştiguri facile, obţinute pe nedrept din visteria statului german.
Friedrich a afirmat că Bruxelles-ul trebuie să se asigure că Bucureştiul şi Sofia folosesc fondurile europene pe care le au la dispoziţie pentru proiecte de integrare socială a romilor. Incisivitatea oficialului german nu s-a oprit, însă, aici. După ce a atras atenţia că Germania se confruntă cu iminenta ameninţare a ceea ce a numit ”un val de imigranţi loviţi de sărăcie”, Friedrich a spus că persoanele care şi-au făcut un scop exclusiv pecuniar din simpla şedere în Germania nu trebuie să aibă dreptul la liberă circulaţie.
Anterior declaraţiilor ministrului german, România, prin Ministerul de Externe, a reafirmat că dosarul aderării sale la spaţiul Schengen nu trebuie corelat cu problema romilor, care, oricum, este una de anvergură europeană. Dezbateri similare despre români şi bulgari au loc în mai multe state europene, în special în Marea Britanie. În Regat sunt aduse în discuţie, pe de-o parte, avantajele economice aduse de muncitorii români şi bulgari, iar, de cealaltă parte, aşa-zisa presiune pe care aceştia o pun pe sistemele de educaţie, sănătate şi pe cel al ajutoarelor sociale.