Media top – 27.09.2013
Considerat unul dintre cele mai influente personaje din România postcomunistă, Dan Voiculescu a fost condamnat, pe fond, la cinci ani de închisoare cu executare.
Florentin Căpitănescu, 27.09.2013, 12:02
Considerat unul dintre cele mai influente personaje din România postcomunistă, Dan Voiculescu – posesorul unei averi cu multe zerouri, de care s-a folosit pentru a-şi croi drum în politică – a fost condamnat, pe fond, la cinci ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat de spălare de bani. Deşi, în aceeaşi speţă, încă 12 persoane, între care un ex-ministru al comunicaţiilor şi un foarte apreciat nutriţionist, au primit, la rândul lor, condamnări cu executare, Voiculescu este, fără îndoiala, actorul principal al filmului acuzarii.
Vestea condamnării sale, fie şi printr-o sentinţă nedefinitivă, a facut, rapid, înconjurul mediei româneşti. Aceeaşi în care omul de afaceri şi fondator al unuia din partidele la guvernare deţine un foarte influent, dacă nu chiar cel mai puternic, trust de presă din ţară – Intact – pe care nu a ezitat niciodată să-l folosească în războaiele sale cu mize vădit politice.
Voiculescu este acuzat, scrie publicaţia ADEVARUL, ca “s-ar fi folosit de poziţia sa politică pentru a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA, aflat in proprietatea statului) la un preţ mult mai mic decât cel real”. “Practic – continuă ADEVARUL – Voiculescu a cumpărat 3,6 hectare de teren şi un hectar de construcţii în Băneasa (considerată un paradis al afacerilor imobiliare) la un preţ de 75 de ori mai mic”. Prejudiciul estimat de procurori este de peste 60 milioane de euro, pe care cei implicaţi în “dosarul ICA” – cum a fost botezat de presă – trebuie să îl restituie.
La rându-i, publicaţia de casă a învinuitului-vedetă, JURNALUL NAŢIONAL, scrie că “ţinta principală a procurorilor a fost, de la bun inceput, Dan Voiculescu, adversar politic notoriu al preşedintelui în exerciţiu, Traian Băsescu. Dosarul – scrie acelaşi ziar – a fost strâns legat de actele politice întreprinse de Voiculescu pentru suspendarea din funcţie a lui Băsescu, în două proceduri constituţionale”.
Un alt cotidian, EVENIMENTUL ZILEI, un critic fervent al lui Voiculescu, titrează: “Felix a jucat la cacialma şi a pierdut” – într-o aluzie ironică la statutul său, confirmat în justiţie, de informator al Securităţii, poliţia politică a regimului comunist. Publicaţia dezvoltă: “încă de acum cinci ani, de când se judecă, dosarul a avut un traseu sinuos. Demisiile lui Voiculescu din Parlament – constată EVZ – au trimis, în sfârşit, cauza la Tribunalul Bucureşti, după ce politicianul a fugit de Curtea Supremă”, unde sunt judecaţi parlamentarii în funcţie.
Ideea a fost preluată, dar într-o altă formă, şi de ziarul GÂNDUL. “În ultimii 10 ani, câţi s-au scurs de la faptele anchetate de procurori, Voiculescu a probat trecutul său hocheistic patinând cu piruete prin tribunalele din România, băgându-se şi scoţându-se din Parlament mai repede decât scria note informative la Securitate”. Tot Gandul încearcă şi un pronostic: “e greu de presupus că nu va trage de timp cu acelaşi talent şi de-acum înainte, la apeluri, recursuri şi chichiţe avocăţeşti”.