Români la NATO
Poate ca o recunoaştere a meritelor Bucureştiului în cadrul NATO, un român a preluat, de miercuri, conducerea unui important departament al instituţiei.
Florentin Căpitănescu, 25.09.2013, 11:52
Reprezentarea românească în structurile Alianţei Nord-Atlantice a căpătat o nouă dimensiune, odată numirea lui Sorin Ducaru în fruntea unui departament cu greutate – ”Divizia de Riscuri de Securitate Emergente”. Numirea la şefia Diviziei este o continuare firească a parcursului profesional al lui Ducaru, cel care, în ultimii şapte ani, a condus Misiunea Permanentă a României la NATO.
Diplomat de carieră, în CV-ul căruia se regăsesc doua repere notabile – ambasador al Romaniei in SUA si reprezentant al Bucurestiului la ONU – Ducaru a dat detalii despre istoria şi aria de activitate a “Diviziei de Riscuri de Securitate Emergente”: ”Divizia care are acest nume, aparent sofisticat, se referă la riscurile de securitate emergente. A fost creată în contextul dezbaterii privind noul concept strategic şi a avut ca obiectiv să se adreseze riscurilor de securitate ale secolului XXI. Aş spune că aceste teme majore s-ar împarti în urmatoarele categorii: apărarea cibernetică, lupta împotriva terorismului, securitatea energetică, politica nucleară a Alianţei şi activitatea care vizează lupta împotriva diseminarii armelor de distrugere în masa”.
La debutul mandatului, Ducaru a recunoscut că şi-a propus, ca principal obiectiv, să caute şi să găsească răspunsuri care să se ridice la înălţimea noilor ameninţări la adresa statelor membre NATO, inclusiv a României. El s-a referit şi la relaţia pe Bucurestiul a cultivat-o cu Alianţa Nord-Atlantică, mai ales în condiţiile în care, anul viitor, se împlinesc 10 ani de la aderarea Romaniei.
Sorin Ducaru: ” România s-a raportat la Alianţă foarte mult din perspectiva viitorului, nu atât a trecutului. De altfel, am avut un trecut atât de lung, împlinim la anul o decadă de membership. Întotdeauna am considerat interesant şi important să fim contributori activi la dezbaterea privind aceste noi ameninţări si de a ne poziţiona, de a ne găsi nişele de poziţionare, astfel încât să putem manifesta un rol articulat în ceea ce priveste răspunsul la astfel de ameninţări. Aşa cum am făcut-o în domeniul apărării antirachetă, care, tot aşa, este o ameninţare emergentă şi care va creşte în viitor”.
Odată cu preluarea postului, Sorin Ducaru a devenit coleg de organigramă cu românca Oana Lungescu, cea care, încă din 2010, este purtătorul de cuvânt al NATO.