Proiectul Roşia Montana, susţinere şi proteste
La Bucureşti, manifestaţiile împotriva exploatării miniere pe bază de cianuri de la Roşia Montană au intrat în a patra săptămână.
Corina Cristea, 23.09.2013, 12:00
La Bucureşti, manifestaţiile împotriva exploatării miniere pe bază de cianuri de la Roşia Montană au intrat în a patra săptămână.
Sâmbătă, aproximativ 6 mii de tineri au realizat un lanţ uman în jurul clădirii Parlamentului, iar a doua zi 15 mii de persoane au ieşit în stradă în capitală. Manifestaţii similare, dar de mai mică amploare, au avut loc şi în alte oraşe din România, dar şi în străinătate.
Protestele au început pe 1 septembrie, urmare a deciziei Guvernului de a înainta Parlamentului un proiect de lege prin care să se dea undă verde exploatării aurifere din Munţii Apuseni. Controversat şi aflat în stand-by de 15 ani, proiectul este văzut de opozanţi ca o ameninţare pentru mediu şi pentru vestigiile istorice. Tehnologia care ar urma să fie folosită – care presupune utilizarea cianurilor pentru a extrage aurul din minereul excavat – este contestată. În plus, spun protestatarii, galeriile romane din zonă ar fi distruse, odată cu câteva masive muntoase.
Pe de altă parte, redevenţa, de 6%, este considerată prea mică. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a mers la Roşia Montană şi de acolo a cerut celor care se opun investiţiei să propună o alternativă concretă şi viabilă pentru locuitorii Roşiei Montane, deoarece în această localitate rata şomajului este deosebit de ridicată.
Valeriu Zgonea: Pentru noi este important să generăm locuri de muncă, iar acestea să genereze la rândul lor alte locuri de muncă, oamenii să poată să-şi ducă copiii la o şcoală, să aibă resurse financiare pentru a trăi. Dacă eşti împotriva proiectului, trebuie să vii şi cu o soluţie. Ce facem cu miile de oameni care locuiesc aici? Ce şanse le oferim copiilor care sunt în zonă şi cum le asigurăm o pensie celor care astăzi sunt mai tineri sau sunt aproape de pragul pensionării?”
Potrivit reprezentanţilor investitorului canadian – Roşia Montană Gold Corporation – această investiţie ar urma să creeze peste 2.000 de locuri de muncă. Potrivit directorului de proiectare tehnică al Roşia Montană Gold Corporation, Cecilia Szentesi, în urma exploatărilor, România se va plasa pe locul I în Europa în acest domeniu, întrucât cantitatea de aur extrasă va fi de aproximativ 16 tone pe an.
Şi minerii din zonă susţin acest proiect şi au organizat mitinguri prin care au solicitat începerea grabnică a activităţii de exploatare.
În cadrul USL, care deţine o majoritate parlamentară de 70%, opiniile cu privire la această investiţie sunt împărţite: social-democraţii susţin proiectul minier, iar liberalii se opun investiţiei.