Comisie parlamentară pentru Roşia Montana
Senatorii şi deputatii romani au aprobat înfiinţarea unei comisii speciale pentru proiectul exploatarii aurifere de la Roşia Montană.
Leyla Cheamil, 18.09.2013, 11:19
Situat în inima Transilvaniei, ţinut cunoscut pentru bogăţiile sale subterane, Roşia Montană, acest mic sat care stă pe o mină de aur, la propriu, are o istorie îndelungată. Acum două mii de ani, romanii au fost printre primii care au exploatat aurul de la Roşia Montană, construind un labirint de galerii pentru a extrage metalul pretios, iar aceste puturi romane pot fi vizitate astăzi. Depozitul de aur de 300 de tone de sub Rosia Montana este, în prezent, considerat a fi unul dintre cele mai mari din Europa şi al treilea cel mai mare din lume. Miza este chiar mai mare pentru că, pe lângă aur, specialiştii estimează existenţa unor cantităţi însemnate de metale rare, folosite în tehnica de vârf. Iar acestora li se adaugă 1.600 de tone de argint.
Blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, investiţia de la Roşia Montană a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, recent, de Guvernul de la Bucuresti şi prezentată ca proiect de exploatare cu noi standarde de mediu, de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.
La sfârşitul lunii trecute, Executivul lua decizia de a aproba un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor aurifere de la Rosia Montana de către o companie canadiană. Documentul fusese transmis Parlamentului spre adoptare. Aceasta hotarare a generat, insa un val de proteste, din 1 septembrie, ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana in Bucuresti, în mai multe oraşe din ţară dar şi din străinătate precum Londra, Bruxelles, Istanbul.
Contestatarii proiectului sunt susţinuţi de ecologişti şi istorici care avertizeaza că extracţia cu cianuri prevazuta implică riscuri majore de poluare ireversibilă a mediului, iar exploatarea minieră ar urma să distrugă vestigii istorice din perimetrul respectiv.
In schimb, sustinatorii proiectului, indeosebi localnici, spun că deschiderea minei ar crea locuri de munca şi ar rezolva problemele economice şi sociale din zonă.
Aparent intimidat de aceste nemulţumiri, premierul Victor Ponta nu şi-a mai asumat acest proiect controversat şi a anunţat constituirea unei comisii speciale în Parlament care să analizeze planul minier de la Roşia Montană.
Marţi, conducerile celor două Camere au decis constituirea Comisiei care îi va chema la audieri pe toţi cei implicati şi, ulterior, va întocmi un raport care va ajunge la cele două Camere. In jurul datei de 1 noiembrie, Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, va vota adoptarea sau respingerea proiectului de lege.