Estul României – preţul inundaţiilor
Ploile căzute în ultimele zile au făcut prăpăd în localități din estul României, unde mai multe persoane au murit înecate, sute de case și poduri au fost distruse de ape, iar porţiuni de drum afectate.
Leyla Cheamil, 13.09.2013, 12:07
Zile de coşmar pentru locuitorii unor sate din judeţul Galati, unde ploile torenţiale au facut ravagii.
A plouat cât pentru două luni, a anunţat Administraţia Naţională Apele Române”, care a precizat că s-au înregistrat precipitaţii de peste 140 pe litri pe metru pătrat.
În câteva dintre localităţile inundate apa a ajuns şi la 2 metri înălţime. Potopul a luat viaţa mai multor persoane, printre care şi copii. Și poate unul dintre cele mai dramatice cazuri a fost cel al unei fetiţe de opt ani smulse de şuvoaie din braţele tatălui ei.
În afara vieţilor omeneşti, urmările inundaţiilor sunt considerabile, lăsând în urmă un adevarat haos: sute de gospodării, garduri, maşini şi utilaje agricole au fost luate de ape şi mutate dintr-o parte în alta a satelor, iar zeci de animale au murit înecate. Bilanţul mai cuprinde poduri distruse, porţiuni de drum afectate, trafic feroviar blocat pe anumite rute din cauza aluviunilor care au acoperit terasamentul şi localităţi rămase fără energie electrica. De asemenea, sute de persoane au fost evacuate din cauza viiturilor. Acestea au lovit şi judeţul Vaslui, unde mai multe locuinţe şi gospodării au fost inundate. De altfel, hidrologii au emis avertizări cod galben si portocaliu de inundații pe râuri din cele două judeţe.
Autorităţile de la Galaţi atrag atenţia şi asupra unui alt pericol. Fântânile, singurele surse de apă, sunt compromise şi de aceea este absolută nevoie de apă îmbuteliata, întrucât există cert risc epidemiologic. Deocamdată nu s-au raportat cazuri de boli digestive cu transmitere prin apa poluată, dar aceasta va fi o problemă pe termen cel puţin mediu, au precizat oficialii locali.
Măsurile de protejare a populaţiei şi a bunurilor oamenilor, precum şi reconstrucţia infrastructurii distruse sunt prioritare în zonele afectate de ploile torenţiale, spun autoritățile. Au fost mobilizaţi militari şi jandarmi, care au intervenit noaptea pentru salvarea oamenilor, iar ziua i-au ajutat să-şi scoată mâlul şi apa din case. Localnicii afectaţi de inundaţii au primit pături, alimente şi apă, iar cei evacuaţi vor fi cazaţi temporar în cămine culturale şi în şcoli, iar pentru cazarea lor pe o perioadă mai lungă vor fi aduse locuinţe modulare.
Anul acesta, în primăvară, românii s-au mai confruntat cu inundaţii provocate de ploi abundente. Situaţiile cele mai grave s-au înregistrat în zone din sudul, sud-vestul şi centrul României, unde numeroase case şi gospodării şi mii de hectare de teren agricol şi păşuni au fost acoperite de ape.