Discurs despre starea Europei
Discursul despre starea Uniunii rostit în faţa eurodeputaţilor de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a fost axat pe nevoia continuării reformelor menite să consolideze redresarea economică.
Ştefan Stoica, 12.09.2013, 11:59
Uniunea Europeană trebuie să-şi consolideze fragila redresare economică, în condiţiile în care cel mai mare risc ce planează asupra blocului comunitar este politic. Pe această idee şi-a centrat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, discursul despre starea Uniunii, rostit la Strasbourg, în faţa parlamentarilor europeni, ultimul înaintea alegerilor din 2014 pentru un nou legislativ comunitar.
Barroso a apărat măsurile adoptate de Uniunea Europeana, despre care a spus că a realizat un „contraatac” împotriva crizei financiare, economice şi sociale începute în urma cu cinci ani. Faptele – a subliniat preşedintele Comisiei – ne arata ca eforturile noastre au început ca convinga. El a evocat progresele obtinute în statele care au beneficiat de asistenţă financiară, precum Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania. Barroso a avertizat asupra riscului delăsării, în contextul unui şomaj record, şi a cerut constanţă în actiune. Redresarea economică este foarte aproape. Asta ar trebui să ne determine să menţinem ritmul eforturilor. Le datorăm acest lucru celor 26 de milioane de şomeri”, a declarat Jose Manuel Barroso în faţa eurodeputaţilor. Zona euro a revenit la crestere în primăvara acestui an dupa cea mai lungă perioadă de recesiune din istoria ei, provocata de criza bancara si cea a datoriei, care au ameninţat serios moneda unică. Barroso a avertizat, însă, ca pietele financiare nu sunt înca pe deplin convinse ca Europa a depaşit definitiv impasul. Din acest motiv, tot ce pune la îndoiala reformele va fi imediat sanctionat, în special de catre pietele financiare.
Una din problemele Uniunii este coerenta, nu numai în luarea deciziilor, dar si în aplicarea lor, a recunoscut preşedintele Barroso. El îndemnat la adoptarea bugetului UE pentru 2014-2020 de catre Parlament si la atingerea unor progrese în crearea unei uniuni bancare, care reprezinta cheia pentru stabilizarea sistemului financiar. Blocul celor 28 trebuie sa finalizeze acest proiect si sa se asigure ca nu contribuabilii vor fi cei care sa plateasca atunci când bancile dau faliment.
În plan politic, şeful Comisiei a pledat din nou în favoarea unui mecanism care să protejeze valorile fundamentale ale Uniunii Europene. Presedintele Comisiei Europene nu putea ocoli, în discursul său, dosarul sirian. Jose Manuel Barroso a apreciat ca recurgerea la arme chimice în Siria trebuie sa fie condamnata si necesita un raspuns puternic. Presedintele Comisiei a salutat propunerea de neutralizare a stocului de arme chimice siriene. Uniunea – a subliniat Barroso – consideră ca o solutie politica este singura care permite instalarea pacii durabile pe care o merita poporul sirian.