Scrisoarea de intentie pentru FMI
Guvernul Romaniei a aprobat, miercuri, Scrisoarea de intentie privind contractarea unui nou Acord financiar international de tip preventiv.
Valentin Țigău, 12.09.2013, 11:56
Autoritatile de la Bucuresti si Misiunea comuna a FMI si a Comisiei Europene au aprobat, în luna iulie, la nivel tehnic, un nou acord de tip preventiv care va acoperi o perioada de doi ani si va totaliza patru miliarde de euro. Acordul stand-by, a carui scrisoare de intentie a primit, miercuri, girul Executivului roman, urmeaza sa fie discutat de board-ul FMI în aceasta toamna.
Premierul Victor Ponta a anuntat ca elementele principale ale viitorului acord vor fi prezentate martea viitoare senatorilor si deputatilor, într-o sedinta comuna a Parlamentului. Potrivit primului-ministru, singurele cresteri de taxe convenite cu FMI si Comisia Europeana în cadrul noului acord sunt majorarea accizelor la produsele de lux, necesară pentru a compensa reducerea TVA la pâine, si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate la venituri obtinute din chirii de către persoanele fizice. Premierul Ponta a mai spus ca, in Parlament, vor fi prezentate toate datele acordului: avantaje, dezavantaje, elemente de baza. Pentru ca România să obtină cele patru miliarde de euro, reprezentatii FMI au cerut reforme în sistemul de sănătate, dar si rezolvarea problemei programelor de privatizare a companiilor de stat.
De asemenea, guvernul roman s-a angajat sa elaboreze, pana la sfarsitul acestui an, legislatia necesara pentru a egaliza varsta de pensionare prin cresterea acestei varste, la femei, de la 63 la 65 ani, pana in anul 2030. Potrivit premierului Victor Ponta, acordul are, pe de-o parte, menirea să asigure sprijin în cazul în care s-ar declansa o nouă criză în zona euro sau la nivel mondial, iar pe de altă parte, să stimuleze reforma si să contribuie la stabilizarea economică a statului.
La rândul ei, sefa misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, consideră că noul acord este unul de precautie, în conditiile in care Europa iese cu greu din recesiune.
Ultimul acord al Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro si finalizat in luna iunie 2013, a fost, de asemenea, de tip preventiv. În ceea ce priveste evolutia economică viitoare, FMI se asteaptă ca PIB-ul României să crească la 2% în 2013 si la 2,25%, în 2014.