Aur şi cianuri
Proiectul exploatarii aurifere de la Rosia Montana a fost amanata de mai multe ori in ultimii ani.
România Internațional, 03.09.2013, 12:30
Controversatul proiect al exploatarii aurifere de la Rosia Montana, centrul Romaniei, aflat în dezbatere de 16 ani, a revenit in atentie in ultimele zile. Saptamâna trecuta, guvernul condus de premierul Victor Ponta a aprobat un nou proiect de lege care a fost trimis spre dezbatere si adoptare Parlamentului. Decizia Executivului a stârnit proteste de strada în mai multe orase din România si din strainatate. Dar si dezbateri aprinse intre opozantii si sutinatorii proiectului. Pe de o parte, ecologistii care se opun metodei de extractie cu cianuri pentru ca, spun ei, implică riscuri majore de poluare ireversibilă a mediului si istioricii care sustin ca exploatarea minieră ar urma să distrugă vestigii istorice unice în lume existente în perimetrul respectiv.
De cealalta parte, sunt cei care spun ca prin acest acest proiect s-ar dezvolta zona si ar fi create noi locuri de munca. Purtatorul de cuvând al companiei canadiene care ar urma sa exploateze mina de aur si argint de la Rosia Montana, Catalin Hosu prezinta cateva argumente: Este vorba de unul dintre cele mai importante proiecte industriale din România, un proiect minier modern si responsabil, care propune cele mai bune tehnologii disponibile. Mina de la Rosia Montana va aduce României peste 5 miliarde de dolari beneficii economice directe, dintre care 2,3 miliarde de dolari sunt venituri la bugetul de stat si la bugetele locale, si un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde de dolari. De asemenea, se creeaza mii de locuri de munca într-o zona grav afectata de somaj”.
Pe de alta parte, premierul a explicat ca guvernul a fost obligat sa adopte noul proiect de lege pentru ca altfel statul roman ar fi trebuit sa plateasca despagubiri de peste doua miliarde de dolari firmelor implicate. El a precizat insa ca proiectul a fost renegociat.
Victor Ponta: Guvernul actual a renegociat cele trei aspecte esentiale. În primul rând investitii suplimentare în protectia mediului. În al doilea rând cresterea redeventelor de la 4% la 6% si al în al treilea rând marirea participatiei statului, cu 5 procente, pâna la 25%.”
Protestele de strada si dezbaterile aprinse privind Rosia Montana l-au facut pe seful statului Traian Basescu sa declare ca nu exclude organizarea unui referendum national pe acesta tema în aceeasi zi cu alegerile europarlamentare de anul viitor. Premierul Ponta s-a declarat de acord cu propunerea, dar numai dupa o decizie a Legislativului. Daca proiectul va fi pus in aplicare, atunci exploatarea aurului de la Rosia Montana va începe in noiembrie 2016 si va dura 16 ani, plus alti câtiva pentru conservarea si ecologizarea zonei.