Previziuni optimiste pentru economie
BNR a redus prognoza de inflaţie pentru acest an şi anul viitor, la 3,1%, de la proiecţia anterioara de 3,2%, respectiv 3,3%.
Mihai Pelin, 08.08.2013, 12:24
În România, prognoza de inflaţie pentru 2013 şi anul viitor a fost redusă la 3,1%, cu 0,1 puncte procentuale faţă de proiecţia anterioară. Banca Naţională a României a analizat şi aprobat raportul trimestrial asupra inflaţiei, care evidenţiază un proces de dezinflaţie mai accentuat în perioada imediat urmatoare şi o accelerare a creşterii economice.
Mugur Isărescu: 2,5 este ţinta. Dar faţă de prognoza noastră de 3,1%, într-adevar s-ar putea duce inflaţia la sfârsitul anului spre ţintă, adică spre 2,5% poate chiar mai devreme. Principalele produse care vor împinge inflaţia în jos sunt produsele volatile, agroalimentarele şi nu numai, datorită faptului că vom avea evoluţii negative la aceste produse în iulie, august, probabil si în septembrie, dar în principal, datorită faptului ca anul trecut au fost creşteri semnificative. Şi atunci, cum spuneam şi în raportul pe 12 luni, decalajul este şi mai mare.”
Guvernatorul BNR a precizat că instituţia pe care o conduce va face tot posibilul, prin instrumentele pe care le are la dispoziţie, ca dobânzile la creditele în lei sa ajunga cât mai aproape de cele la împrumuturile în valută, astfel încât clientii să prefere finanţarea în moneda naţională şi să evite riscul cursului valutar.
Mugur Isărescu: “Resursele bancilor în valuta nu mai au aceeasi fluenta si acelasi cost scazut ca în trecut. Bancile-mama au devenit mai zgârcite, au şi ele probleme. Creditul în valuta are un cost, cel pe care-l calculăm, vizibil, şi are un cost ascuns, incert, care atunci când apare declanşează clauzele abuzive. Noi vom face tot ce este posibil, prin reducerea dobânzii de politica monetara şi prin asigurarea lichidităţii pe piaţă, să venim cu dobânzile la lei în apropierea dobânzilor în valuta”.
Noile norme europene descurajează creditul în valută, a precizat şeful BNR. În opinia sa, creditul în valută are o componentă imponderabilă, extrem de periculoasă, care s-a manifestat în ultimii ani şi “a ars” buzunarele multor români care s-au gândit că este mai avantajos. Creditele în lei vor ajunge în următoarele luni la dobânzi comparabile cu cele ale împrumuturilor în valută, pentru că băncile străine nu mai au resurse valutare ca în trecut pentru a acorda astfel de finanţări, a adăugat el.
În plus, BNR a redus rata dobânzii de politica monetara de la 5 la nivelul minim record de 4,5%. În prezent, în România, dobânda medie la un credit ipotecar în lei este de 8%, în timp ce la un împrumut în euro aceasta ajunge la 4,5%. Potrivit analiştilor, un credit ipotecar în lei este cu circa 30% mai scump decât un împrumut în euro.