România şi securitatea internaţională
România va avea, anul viitor, 1364 de militari în teatrele de operaţiuni unde acţionează forţele NATO, cu 351 mai puţini ca acum, ceea ce reflectă, în primul rând, începerea retragerii din Afganistan.
Valentin Țigău, 05.08.2013, 12:13
În Afganistan, a avut loc transferul de autoritate între Batalionul 32 Infanterie, supranumit Scorpionii Galbeni care revine în România, şi Batalionul 151 Infanterie, Lupii Negri, care a început o misiune de 6 luni în provincia Zabul. Lupii Negri se află la a treia misiune în Afganistan şi va fi încadrat ca singur batalion de manevră în cadrul Brigazii a III-a Duke a Diviziei 1 Americane.
Comandantul lor, locotenent-colonelul Sergiu Mungiu, descrie, în câteva cuvinte, misiunea militarilor români: “Alături de autorităţile locale, vom încerca să-i sprijinim pe aceştia pentru a ridica nivelul de trai şi să facem o existenţă cât mai demna populaţiei locale din Afganistan. O altă parte a muncii noastre este aceea de a dezvolta capabilităţile Poliţiei afgane, pentru a putea conduce independent misiunile de patrulare şi de lupta pe care le au.”
Militarii români, vor lucra, în permanenţă, ca şi până acum, cu cei afgani, învaţându-i despre modul de lucru al compartimentului resurse umane, logistica sau modul de întreţinere şi reparare a tehnicii auto, pe care militarii afgani o folosesc în executarea misiunilor în provincia Zabul, cât si modul de utilizare a echipamentelor de transmisiuniuni. Calendarul stabilit de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii prevede, insa, pentru anul viitor, inceperea retragerii efectivelor Armatei Române din Afganistan.
În 11 ani de când participă in cadrul NATO, la misiuni de patrulare în Afganistan, Armata Română a pierdut 20 de militari, cazuti la datorie. O data cu retragerea, se discuta tot mai mult despre necesitatea sustinerii armatei naţionale afgane dupa încheierea misiunii NATO, la sfarşitul anului 2014. Un raport al Pentagonului atrage atenţia că opţiunea de retragere totală, susţinută de Casa Albă, pune în pericol progresele armatei nationale a Afganistanului şi ca o bună perioadă dupa 2014, armata afgană va necesita consiliere si sustinere, inclusiv financiara.
Menţinerea unor militari, inclusiv a 200 de militari români, după 2014, în Afganistan, este însa condiţionată de încheierea unor acorduri interguvernamentale. O dovadă că terorismul continuă să ameninţe omenirea este şi recenta decizie a SUA, Franţei, Germaniei şi Marii Britanii de a închide, temporar, ambasadele lor în zone de conflict din Africa şi Asia.