Pe ce ar trebui să mizeze România?
România are nevoie de o creştere economică moderată, capabilă să prevină creşterea şomajului, declară guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Mihai Pelin, 25.07.2013, 11:57
În următoarele două decenii, România trebuie să pună accent pe resursele interne, atât cele naturale, cât şi forţa de muncă, precum şi pe macrostabilitatea economică, întrucât lipsa ei poate fi considerată un atac chiar la democraţie – a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El a îndemnat la o creştere economică moderată, echilibrată şi sustenabilă, capabilă să creeze locuri de muncă. În domeniul economiei nu există miracole şi nimic nu poate înlocui o combinaţie corectă de politici economice pentru a realiza dezvoltarea sustenabilă a unei ţări, consideră şeful BNR. În opinia sa, în perioada urmatoare, aceasta ar trebui sa fie ţinta pentru ţara noastră.
Mugur Isarescu: “Cred ca obiectivul principal al perioadei următoare în România este o creştere economică echilibrată, sustenabilă şi inclusivă, prin aceasta terminologie de „inclusiv” întelegând o creştere economică care creează locuri de muncă.”
Pentru a obţine această creştere, trebuie rezolvat în primul rând dezechilibrul major care se profilează pentru următorii 10 sau 20 de ani şi anume raportul între numărul pensionarilor şi cel al contribuabililor la sistemul de pensii, spune Mugur Isarescu. În plus, trebuie evitată accelerarea creşterii economice peste potenţial în perioade pre-electorale, deoarece o astfel de abordare nu face decât să grăbeasca declinul care urmează după alegeri.
La rândul său, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, spune că statul trebuie să-şi îndeplinească rolul de a realiza o combinaţie corectă de politici economice, de a gestiona eficient participaţiile pe care le mai deţine în economie şi de a sprijini acţiunile antreprenoriale, prin diversificarea schemelor de ajutor de stat.
Florin Georgescu: “Pentru a asigura aceste efecte de sprijin către sectorul investiţional, statul trebuie să aibă la dispoziţie un flux predictibil şi consistent de resurse financiare, pentru că altfel nu are credibilitate. Acest flux predictibil şi consistent de resurse financiare se poate asigura numai printr-o disciplină fiscală riguroasă a tuturor contribuabililor, persoane fizice şi juridice, la rândul ei, disciplina bazată pe o legislaţie fiscală şi financiar-contabilă din care să fie eliminate ambiguităţile şi breşele existente încă, din păcate, în acest cadru juridic.”
In concluzie, România ar trebui să-şi valorifice rezervele interne, să aloce mai bine resursele pe care le are la dispoziţie şi să utilizeze o combinaţie corectă de politici economice, pentru o creştere sustenabilă şi pentru a recuperara decalajele care o separă de statele dezvoltate.