România – Rep. Moldova, relaţii frăţeşti
Presedintele Romaniei, Traian Basescu a facut, miercuri, o vizita oficiala la Chisinau, vizita consacrata relatiilor bilaterale cu Rep Moldova - stat in care majoritatea populatiei este alcatuita din etnici romani.
Valentin Țigău, 18.07.2013, 12:37
Vizita presedintelui Traian Basescu in Moldova a coincis cu marcarea, la 17 iulie, a 577 de ani de la prima atestare documentara a capitalei Chisinau, care, intre cele doua razboaie mondiale, era al doilea oras, ca marime, din Romania. De altfel, convorbirile presedintelui roman cu omologul sau moldovean, Nicolae Timofti, cu speakerul Parlamentului, Igor Corman si cu premierul Iurie Leanca au stat sub semnul relatiei fratesti dintre Moldova si Romania, unite, de-a lungul istoriei, prin comunitatea de limba si de neam. Aceasta a fost a doua vizita a lui Traian Basescu la Chisinau dupa ce democratii i-au inlocuit la putere, pe comunisti, in 2009, fapt care a contribuit la relansarea foii de parcurs a Moldovei pe calea integrarii europene.
Traian Basescu: “Este o vizită care vine într-un moment extrem de important pentru viitorul Rep Moldova. Moldova se pregăteşte pentru cel mai mare succes al procesului declanşat cu destul de mulţi ani în urmă, acela de apropiere şi viitoare integrare în UE şi anume, parafarea acordului de asociere la UE şi parafarea acordului de liber schimb.”
Parafarea va avea loc la Vilnius, în luna noiembrie. Presedintele Romaniei a subliniat ca Bucurestiul va continua sa fie “avocatul fara rezerve” al Moldovei in procesul de integrare europeana, respectand, in acelasi timp, optiunea de neutralitate militara a statului vecin la raul Prut. El a mentionat, totodata, ca Moldova nu va putea să finalizeze negocierile de aderare până când nu va soluţiona problema statutului regiunii separatiste Transnistria.
La randul sau, presedintele Nicolae Timofti a remarcat interesul partii romane pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale. Nicolae Timofti: “I-am mulţumit preşedintelui Băsescu pentru acest sprijin preţios şi pentru implicarea sa personală în proiectele de importanţă strategică pentru Republica Moldova şi anume: integrarea europeană, securitatea energetică şi soluţionarea conflictului transnistrean.”
Intre proiecte, se numara gazoductul transfrontalier Iasi-Ungheni, 3 linii de inalta tensiune si doua poduri peste raul Prut, care vor contribui la diversificarea surselor de de energie si la apropierea Moldovei de spatiul european. De asemenea, trebuie amintite proiectele in domeniul educatiei, inclusiv acordarea, anul acesta, a unui numar de 6000 de burse, in Romania, pentru elevi si studenti din Moldova, donarea unui milion de carti in limba romana pentru scoli si biblioteci din Moldova si reluarea retransmiterii programului postului public romanesc de televiziune pe teritoriul Moldovei.