România va avea un nou acord cu FMI
Romania doreste incheierea unui nou acord de tip preventiv cu FMI pe o perioada de doi ani, dupa finalizarea cu succes, luna trecuta, a unuia de acelasi tip.
România Internațional, 17.07.2013, 11:34
Autorităţile române negociaza, de miercuri, cu o delegatie a FMI, Comisiei Europene şi Bancii Mondiale încheierea unui nou acord de tip preventiv. Expertii troicii se vor întâlni, ca de obicei, la Bucureşti, şi cu reprezentanţii partidelor politice, sindicatelor, ai mediului de afaceri, băncilor şi organizaţiilor societăţii civile. Discuţiile se vor axa pe evoluţiile economice recente şi pe priorităţile pentru continuarea reformelor.
Ultimul program economic convenit cu finanţatorii internaţionali s-a încheiat la finalul lunii iunie cu succes, deşi Romania a beneficiat de o serie de derogări pentru unele criterii neîndeplinite. Unul dintre domeniile la care se înregistrează întârzieri este cel al restructurarii si eficientizarii companiilor de stat. Acesta va rămâne, cu siguranţă, un element -cheie şi al viitorului acord, sublinia directorul general al FMI, Christine Lagarde.
In prima sa vizita in Romania, care a precedat sosirea delegaţiei Fondului, d-na Lagarde s-a intâlnit cu seful statului si cu primul-ministru si a rostit un discurs la sediul BNR. Directorul FMI a apreciat progresele considerabile facute de partea romana în domeniul fiscal, al sănătăţii şi în sectorul energetic pe parcursul ultimelor două acorduri cu Fondul, dar considera ca trebuie continuate reformele structurale. Christine Lagarde: S-a realizat o consolidare fiscală însemnată, s-a menţinut o supraveghere şi o soliditate a sistemului financiar. Unele reforme structurale-cheie au fost derulate şi aici mă gândesc la sectorul energiei şi gazului, în cazul căruia au fost decise şi votate reforme substanţiale dar mai este încă mult de făcut. Atunci când vine vorba de întreprinderile cu capital de stat este nevoie de multă muncă pentru a valorifica acest capital aflat la dispoziţie şi care nu oferă productivitatea pe care ar putea să o aibă.”
Potrivit lui Christine Lagarde, următorul acord preventiv incheiat cu Romania se va derula pe două planuri – consolidare bugetara şi reforme structurale. În opinia sa, România are avantajul unui capital uman extraordinar, al unor resurse energetice valoroase, încă nefructificate, precum şi al fondurilor europene pe care Uniunea Europeană i le pune la dispoziţie, dar care trebuie utilizate mai bine şi mai eficient. Christine Lagarde considera ca exporturile, cererea internă şi investiţiile sunt cele trei locomotive care ar trebui să alimenteze creşterea economică a României.
Amintim ca Bucurestiul a finalizat cu succes, luna trecuta, un acord preventiv cu FMI, fără să traga fonduri, in valoare de 3,5 miliarde de euro. Acordul urmase unei înţelegeri de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro, semnată în 2009 şi încheiată în 2011.