Vizita în China a premierului român
Premierul roman Victor Ponta s-a întâlnit, la Beijing, cu preşedintele chinez Xi Jinping şi prim-ministrul Li Keqiang.
Mihai Pelin, 03.07.2013, 11:35
Premierul român, Victor Ponta, a făcut o vizită oficială în China, ultima etapă a unui turneu asiatic menit să atragă cât mai multe investiţii în România. Scopul a fost atins, declară oficialul român, potrivit căruia reacţiile politice şi cele din zona economică au fost pozitive.
La Beijing, oficialul român a propus preşedintelui chinez, Xi Junping şi premierului Li Keqiang, ca relaţia dintre România şi China să fie ridicată la nivel de parteneriat strategic, în contextul în care anul viitor vor fi marcaţi 65 de ani de relaţii diplomatice bilaterale. Parteneriatul strategic ar putea fi încheiat în mai multe domenii, pornind de la colaborarea politică, economică dar şi culturală, a precizat Victor Ponta. Înalţii responsabili chinezi au apreciat propunerea, care va fi introdusă în procedură de analiză, o etapă diplomatică standard pentru finalizare. Discuţiile dintre oficialii români şi chinezi s-au axat pe intensificarea cooperării economice a celor două ţări, în condiţiile în care China, a doua economie mondială, a anunţat pentru acest an investiţii record în Europa.
China este pregătită să lucreze cu România pentru a extinde schimburile şi cooperarea în toate domeniile şi pentru a promova legăturile bilaterale la un nivel mai înalt, a apreciat preşedintele chinez.
La rândul sau, Victor Ponta a spus că România este dispusă să fie cel mai bun partener de cooperare al Chinei în Europa. Şeful Executivului de la Bucureşti a pledat şi pentru un acces mai uşor pe piaţa Chinei a produselor agroalimentare din România. Alte proiecte de colaborare vizează domeniul energiei şi al tehnologiei în comunicaţii. Victor Ponta: “În mod sigur, s-a convenit dezvoltarea prezenţei în România a marilor companii de telecomunicaţii Huawei şi ZTE şi transformarea României, practic, într-un centru european regional pentru aceste două mari companii. Putem avansa foarte mult cu investiţiile şi în zona de energie. E deja în derulare proiectul de 1 miliard de dolari de la Rovinari, investiţie chineză. De asemenea, a fost prezentat proiectul grupurilor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, iar dinspre partea română principala solicitare a fost urgentarea procedurilor de verificare pentru a deschide piaţa chineză pentru produsele agroalimentare, în special pentru cele din carne şi pentru vinurile româneşti.”
Cele două companii de telecomunicaţii din China ar urma să investească în ţara noastră sute de milioane de euro, România urmând să devină, în perioada următoare, centru pentru toate afacerile acestora din Europa.
Pe de altă parte, în iulie, reprezentanţii China Nuclear Electric – cea mai mare companie de energie din China – se vor afla în România pentru a studia implicarea în construcţia centralei nucleare de la Cernavodă, investiţia fiind estimată la câteva miliarde de euro.